Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo leglo njemačkih boksera (7 štenaca, od toga dva bijela). Oštenjeni su 2.11. Na jednom bijelom štencu, koji se ističe čestim cviljenjem, primijetili smo pod dlakom prilično velik broj otvrdnjelih područja tamne boje. Po opipu bi se reklo da su kraste jer se čini da tvrde površine nisu ispod nego na površini kože. Dlaka iznad njih je lijepa, bijela i ništa se ne primijeti dok ga se ne pomiluje. Ne možemo procijeniti boli li ga na dodir. Nikad nismo primijetili svježu krv na dlaci, tako da nam nije jasno odakle kraste (ako su to uopće kraste, teško je vidjeti od guste dlake). Može li to biti kakva kožna bolest, ako da kako se može tretirati i jesu li bijeli bokseri osjetljiviji od smeđih i tigrastih po pitanju zdravlja? Hvala, Jelena.

O: Prilikom prolaza kroz porođajni kanal može doći do traume. S obzirom da porođajni kanal prolazi kroz pubične kosti i sama širina porođajnog kanala vrši pritisak na štence, pa i sam položaj šteneta prilikom prolaska (nepravilni položaji ploda) može izazvati nagnječenja mekih česti što često rezultira subkutanim edemima koji se mogu karakterizirati kao otekline ili tvrde površine. Ukoliko se radi o hematomima, najčešće se resorbiraju i ne trebaju ostaviti trajnije posljedice.

Svakako bih Vam preporučila odlazak veterinaru ili kućnu posjetu da se pregledaju i kujica (zaostajanje posteljice) i štenci.

OZNAKE: