Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Na koži mog zlatnog retrivera pojavile su se male krastice na vratu, no ima ih više od 10 na tom području, dok na licu ima samo dvije. On ih je rašćešao pa ima malo krvi. Bi li to mogao biti dermatitis poput gljivica? Unaprijed hvala, Josipa

O: Koža predstavlja prvu obrambenu liniju organizma. Stoga je i razumljivo što je lako ranjiva različitim fizikalnim, kemijskim i drugim čimbenicima. Postoje brojni znaci koji upućuju na postojanje kožne bolesti (češanje, gubitak dlake, promjene pigmentacije, vidljive otekline, upale, prhut, kraste...). Kod većine kožnih bolesti vidljivo je više ovih kliničkih znakova.

Zbog učestalog češanja može se oštetiti koža i nastati bakterijska kožna infekcija.

Kožne bolesti koje uzrokuju pripadnici skupine gljivica (dermatofiti) nazivaju se dermatofitoze. Oni inficiraju keratinizirane dijelove kože, dlake i nokte.

One su utvrđene kod svih vrsta domaćih životinja, a poznate su i u mnogih divljih životinja. Već prema pripadnosti uzročnika pojedinom rodu (Trichophyton, Microsporum, Epidermophyton) bolest nosi nazive trihofitoza, mikrosporoza ili epidermofitoza.

U psa i mačke dolaze Microsporum canis, a postoji i Microsporum gypseum koji dolazi uglavnom kod psa. Kao opće pravilo, bolest se češće javlja u mladih životinja, oslabljenih životinja odnosno onih u slaboj kondiciji, kod životinja koje žive u lošim zoohigijenskim uvjetima te kod imunosupresivnih životinja.

Životinja se inficira gljivicama putem spora koje izrastaju u tzv.hife. U hifama se u parazitskom stadiju tvore tzv. atrospore koje nalazimo u dlakama ili oko njih, u nizovima ili u skupinama poput mozaika. Zaražena dlaka uzrok je infekcije. Spore gljivica M. canis mogu preživjeti i do 2 godine, a u životinji - prenosiocu mjesecima. Smatra se da je moguć prijenos i zrakom.

Klinički znaci bolesti su zapravo odgovor napadnutog organizma psa ili mačke. Kod životinja koje dobro podnose invaziju ovih uzročnika upalni je proces minimalan ili nije uopće vidljiv (takve životinje su prenosioci). Kod životinja koje burno reagiraju, može se javiti i tzv. generalizirana dermatofitoza po cijelom tijelu životinje. Dermatofiti produciraju toksine i enzime koji ozljeduju kožu i koža reagira obrambenim mehanizmima tako što se javlja crvenilo i upala te ispadanje dlake. Upalni proces također uzrokuje nakupljanje leukocita što pokreće gljivice na daljnje širenje i aktivnosti prema novim dlakama.

Microsporum canis može prijeći i na čovjeka, i izaziva crvenilo, svrab i ljuštenje kože. Posebno je opasna za djecu.

Bolest se otkriva tzv. Woodovom lampom (ultravioletnim zrakama što prolaze kroz kontaktno staklo - filtar) kada se u zamračenoj prostoriji može uočiti fluorescencija žutozelene boje na mjestu promjena inficiranih dlaka. Sigurna dijagnostika postavlja se jedino laboratorijski, na osnovu nalaza gljivičnih elemenata u promijenjenom dijelu kože, u ili na dlakama u strugotinama već prema lokalizaciji procesa. Materijal se nasađuje, i tek pozitivan nalaz siguran je dokaz bolesti.

Od drugih sličnih bolesti pri dijagnostici treba isključiti sve oblike upala kože (kod pasa bakterijske), neke parazite, tumore i kontaktni dermatitis, alergiju, upala analnih vrećica...

O dermatitisu je pisala kolegica dr. Zdravka Rumiha Dermatitis kod njemačkog ovčara

Liječenje kožnih probelma ovisi o uzroku. Svakako bih Vam preporučio posjet veterinaru kako bi dijagnostičkim metodama utvrdio točan uzrok problema kože u Vašeg ljubimca, te preporučio odgovarajuću terapiju.

OZNAKE: