Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam patuljastog lavljoglavog kunića starog oko 2 godine i već dulje vrijeme dobiva rane koje su mu se prije pojavile i preko noći se osušile, ali sada se pojave i ne suše se tako brzo. Dobiva rane najviše na donjem djelu vrata i na lijevoj šapici. Vodila sam ga kod veterinara te smo išli 2 tjedna svaki dan na injekcije, ali to nije ništa pomoglo. Svaki put kada dobije ranu, a to je svaki mjesec barem jednom, mažem mu sa dezinfekcijskom vodicom i špricam Bivacin sprejom. Jedno smo vrijeme i koristili neke kapi, koje se stave u vodu za piće, koje nam je preporučio veterinar, ali ni to nije pomoglo. Ne znam šta da radim, a jako mi je žao kunića. Molim za pomoć. Unaprijed hvala, Petra

O: Prekidom kontinuiteta kože i sluznica javlja se mogućnost prodora mikroorganizama u dubinu organizma pa takve ozljede postaju inficirane rane. Svaka rana je  primarno inficirana (kontaminirana), što znatno utječe na proces cijeljenja, bilo spontano ili uz primjerenu terapiju.

Promjene na koži mogu biti različitog uzroka, od bakterijskih, gljvičnih, parazitarnih, pa do alimentarnih uzroka (deficit vitamina i minerala), metaboličkih bolesti i hormonskih disbalansa (bolesti štitne i nadbubrežne žlijezde).
 
Infekcije na koži posljedica su umnažanja bakterija ili gljivica, koje mogu biti lokalizirane ili generalirane, odnosno zahvaćaju manja ili veća područja na tijelu.

Alergijske reakcije na stelju te alergije alimentarne prirode također mogu biti uzroci promjena na koži.

Da biste determinirali koji je uzrok krastica u Vašeg ljubimca, potrebno je izvršiti klinički pregled te po potrebi i druge dijagnostičke pretrage. Pri sumnji da se radi o bakterijskoj ili gljivičnoj infekciji, potrebno je uzeti bris za mikrobiološku pretragu ili strugotina kože za parazitološku pretragu ako se sumnja na parazite. Osim navedenih, u obzir dolaze i mikroskopske, odnosno histološke pretrage.

Potpunu i stručnu dijagnostiku možete potražiti na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, kao i drugo mišljenje, a također i mogućnost da se napravi antibiogram kako bi se poduzela ciljana opća terapija antibioticima.