Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Zašto sirijski hrčci imaju kraste na ušima? S čim bi to trebalo liječiti?
Hvala,
Neven

O: Promjene na koži mogu biti različitog uzroka, od bakterijskih, gljvičnih, parazitarnih, pa do alimentarnih uzroka (deficit vitamina i minerala), metaboličkih bolesti i hormonskih disbalansa (bolesti štitne i nadbubrežne žlijezde). Infekcije na koži posljedica su umnažanja bakterija i gljivica, koje mogu biti lokalizirane ili generalirane, odnosno zahvaćaju manja ili veća područja na tijelu.

Takve infekcije mogu nastati primarno ili sekundarno, a gotovo uvijek im pogoduju nehigijenski uvjeti u nastambi. Ektoparaziti (buhe, šugarci i dr.) također mogu uzrokovati promjene na koži, koje su popraćene i svrbežom. Paraziti se osim na koži i dlaci životinje, obično nalaze i u stelji, te na drugim mjestima u nastambi.

Alergijske reakcije na stelju, te alergije alimentarne prirode, također mogu biti uzroci promjena na koži.

Simptome ili znakove bolesti ustanovljujemo kliničkom pretragom, kojima istražujemo fiziološko stanje organa i njihovu funkciju. Sustavna i metodična pretraga temeljni je preduvjet za dijagnozu bolesti.

Da bi determinirali koji je uzrok krastica u Vašeg ljubimca, potrebno je izvršiti klinički pregled, te po potrebi i druge dijagnostičke pretrage. Pa tako, ako postoji sumnja da bi se moglo raditi o bakterijskoj ili gljivičnoj infekciji, uzima se bris za mikrobiološku pretragu ili strugotina kože za parazitološku pretragu, ako se sumnja na parazite. Osim navedenih, u obzir dolaze i mikroskopske, odnosno histološke pretrage kutičnog odreska i alergološke pretrage.

Tek nakon temeljitih dijagnostičkih zahvata može se započeti s terpijom, ukoliko ona bude potrebna.