Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Veterinar u Dubrovniku je s kože mog psa uzeo uzorak i posao na laboratorijsko ispitivanje gdje je utvrđeno da su rane na nogama infekcija "miješane flore i faune" te preporučio tretman gentamicinom /injektivno i krema površinski/. Da li se slažete i što je gentamicin?
Robert

O: Općenito je poznato da su psi podložni kožnim infekcijama različite etiologije. Među njima, često se izdvajaju stafilokokne infekcije kože (piodermije, stafilodermije) kao najčešće bakterijske bolesti kože u tzv. "maloj praksi".

U 90% slučajeva uzročnik je Staphylococcus intermedius, dok se Staphylococcus aureus i Staphylococcus hyicus rjeđe spominju. Kako promjenama mogu biti zahvaćeni različiti dijelovi kože, velika je različitost kliničke slike. Zbog gore navedena razloga, i sama dijagnostika bakterijskog dermatitisa je otežana.

Različite infekcije i pad otpornosti pogoduju naseljavanju i drugih mikroorganizama te pojavi tzv. "miješanih infekcija".

Dijagnostika i liječenje osniva se na prikupljenim anamnestičkim podacima, kliničkim zapažanjima, citološkim i bakteriološkim pretragama, utvrđivanju osjetljivosti bakterijske flore na pojedine antimikrobne lijekove,... Tu bi se trebalo napomenuti, da  su bakterijske infekcije pasa, nerijetko, sekundarne naravi i da je za njezin nastanak bio potreban neki pogodovni čimbenik. Kako je takav čimbenik teško utvrditi ili ga je teško ukloniti, i samo liječenje može biti dugotrajno ili ponovljeno.

Gentamicin je antibiotik iz skupine aminoglikozida koji djeluje na velik broj bakterijskih infekcija, osobito na infekcije izazvane gram-negativnim bakterijama. Njegovo djelovanje se osniva na oponašanju prirodne biomolekule što mu omogućuje vezivanje na bakterijske ribosome i dovodi do nepravilnog čitanja genetskog koda. Na takav način, ovaj antibiotik polučuje svoje djelovanje te brzo ubija bakterije.

Vjerujem, da je kolega poduzeo sve u svojoj moći da dođe do ispravne dijagnoze te u skladu s njom odredi prikladnu terapiju. Naravno, ako niste sigurni u njegovu procjenu i njegovu terapiju, uvijek se možete obratiti drugom veterinaru - po drugo mišljenje.

O dijagnostici dermatoloških bolesti, liječenju i trajanju liječenja pisala je kolegica Tanja Krulc, dr. vet. med. ovdje.

OZNAKE: