Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam ovnolikog kunića starog 2 godine. Duž leđa ima izrazito suhu ljuskavu kožu a na jednom dijelu leđa mu je dlaka ispala. Dlaka je pregledana na parazite i nalaz je negativan te se ne zna uzrok bolesti. Sumnja se na avitominozu A. Terapiran je antibioticima i AD3E vitaminima, te kupan u šamponu. Stanje je znatno bolje. Zanima me koje kožne i parazitarne bolesti postoje kod kunića te da li je istina da kunići isto kao i zamorci ne mogu sintetizirati vitamin C.
Hvala, Mateo

O: Kožne bolesti koje se kod kunića mogu javiti bile bi sljedeće:

Potkožni apscesi - obično je vidljivo kada kunić razvije bolna oteknuća na leđima. Oteknuće može narasti do veličine kokošjeg jajeta. Ove promjene najčešće su uzrokovane bakterijom Pasteurella sp..

Ulcerativni pododermatitis - čirevi koji se razvijaju u području gležnjeva kunića. Stanje je obično uzrokovano bakterijom Staphylococcus sp.. Rezultat je traume donjih dijelova stopala uglavnom zbog neadekvatne podloge na kojoj se drži.

Ušni paraziti - vrlo česti u kunića a uzrokom parazita Psoroptes cuniculi. Ponekad se javlja drugi šugarac, Sarcoptes scabiei, ovaj šugarac obično napada područje cijele glave i nogu a ne samo uši (moram napomenuti kako ovaj parazit nije vrsno specifičan pa se događa da se nakon kontakta s kunićem i kod ljudi jave svrbljive lezije na koži). Na kuniću se najprije primjećuje tresenje glavom i svrbež u području oko ušiju. Uzrokuju nakupljanje tvari slične krastama svjetlosmeđe boje koja može u potpunosti ispuniti ušni vanjski kanal. Tkivo ispod ovog procesa obično je iziritirano i zacrvenjeno. U osobito teškim slučajevima proces se može proširiti na susjedne dijelove glave. Na vanjskoj strani uha i u unutrašnjosti primjećuje se i perutavost sivkaste boje.

Šuga je parazitarna bolest uzrokovana grinjama (Psoroptes cuniculi; Sarcoptes spp.; Chorioptes spp.). Promjene se uglavnom javljaju na uškama, rubovima očnih kapaka, oko usta, nosa i nožnih prstiju. Promjene su blijedo-žućkaste boje, izazivaju izraziti svrbež, zbog kojeg se životinja konstantno češe, što može otvoriti mogućnost nastanku sekundarnih bakterijskih ili gljivičnih infekcija. Liječe se lokalno ili sustavno, odgovarajućim antiparaziticima.

Miksomatoza - virusna bolest kunića koju prenose komarci. Obično se endemično javlja u pojedinim područjima svijeta. Bolest počinje otečenjem glave i kapaka a nakon toga se javlja konjunktivitis i iscjedak iz oka. Javlja se i drugi oblik ove bolesti, s kliničkim znakovima potkožnih kvrga po cijelom tijelu.

Gljivična infekcija - klinički vidljiva okruglastim oštećenjima kože obično oko područja glave. Uzrokovana je gljivicama Trichophyton mentagrophites i Microsporum canis. Infekcija se prenosi direktnim kontaktom sa sporama preko inficiranih predmeta ili npr. obuće. Spore uzročnika preživljavaju u okolišu preko 18 mjeseci. Uzrokuje višestruka bezdlačna područja s blago zacrvenjenom kožom. Bezdlačna područja obično su pokrivena malom ili većom krasticom. Proces se najprije javlja na glavi, ušima i prednjim nogama. Bolest je zoonoza (može oboliti i čovjek).

Cheyletiella šuga ("šetajuća perut") - uzrokovana je grinjom Cheyletiella parasitovorax. Većinom rani znaci infekcije prolaze nezapaženo. Kako se stanje pogoršava postaju očite nakupine ljuskica kože i peruti u krznu i ispadanje dlake koje je obično u čupercima. U kunića se može ali i ne mora javiti svrbež.

Invazija buhama - mogu se zaraziti buhama bez obzira da li u kućanstvu postoji pas ili mačka. Ako buha ima u velikom broju, sisanjem krvi mogu dovesti do anemije. Buhe svojim prisutstvom iritiraju životinju, ona se neprestano češe, zbog čega može doći do sekundarnih (najčešće) bakterijskih infekcija.

Oboljenja kože u zamorčića općenito nastaju kada padne obrambeni mehanizam kože. Također postoje i predisponirajući faktori za kožne bolesti, a to su traume, prevelika vlaga, neuredna dlaka, paraziti, kemijska sredstva (mogu narušiti integritet vanjskog sloja kože), opekotine, smrzotine, neuredne i nedovoljno čišćene životinjske nastambe i mnogi drugi faktori. Promjene na koži mogu biti različitog uzroka, od bakterijskih, gljvičnih, parazitarnih, pa do alimentarnih uzroka (deficit vitamina i minerala), metaboličkih bolesti i hormonskih disbalansa (bolesti štitne i nadbubrežne žlijezde).

Kunić, za razliku od zamorca, može sintetizirati vlastiti C vitamin. Naime, oni spadaju u skupinu dvojezupci, dok su zamorci glodavci.