Josipa Sadaric web v2


Odgovara:
Josipa Sadarić, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Kupili smo zeca starog 3 mj., a kod nas je skoro mjesec dana. Danas smo primijetili kao malu ranicu na njuškici. Normalno jede i pije, slika u prilogu. Da li se trebam brinuti? Lp, Lidija

O: S obzirom na to da kožne promjene mogu biti uzrokovane različitim uzrocima, vrlo je teško reći na temelju slike o čemu se može raditi.

Etiologija može varirati od same traume odnosno ozljede zahvaćenog mjesta na kakav tvrdi predmet (npr. grančicu u sijenu), do razvoja bakterija ili ono što je češće – parazitarnih promjena i čak mikoze.

Od kožnih parazita u kunića ćesta je pojava  tzv. "šetajuće peruti", a uzrokovana je grinjom Cheyletiella parasitovorax. Većinom rani znaci infekcije prolaze nezapaženo. Kako se stanje pogoršava, postaju očite nakupine ljuskica kože i peruti u krznu i ispadanje dlake koje je obično u čupercima. U kunića se može, ali i ne mora, javiti svrbež.

Ponekad se javlja drugi šugarac, Sarcoptes scabiei. Ovaj šugarac obično napada područje cijele glave i nogu, a ne samo uši. Na kuniću se najprije primjećuje tresenje glavom i svrbež u području oko ušiju. Uzrokuju nakupljanje tvari slične krastama svjetlosmeđe boje koja može u potpunosti ispuniti ušni vanjski kanal. Tkivo ispod ovog procesa obično je iziritirano i zacrvenjeno. U osobito teškim slučajevima proces se može proširiti na susjedne dijelove glave. Na vanjskoj strani uha i u unutrašnjosti primjećuje se i perutavost sivkaste boje.

Osim toga slične promjene mogu biti uzrokovane  gljivicama Trichophyton mentagrophites i Microsporum canis. Klinički vidljiva okruglastim oštećenjima kože obično oko područja glave. Infekcija se prenosi direktnim kontaktom sa sporama preko inficiranih predmeta ili npr. obuće. Spore uzročnika preživljavaju u okolišu preko 18 mjeseci. Uzrokuje višestruka bezdlačna područja s blago zacrvenjenom kožom. Bezdlačna područja obično su pokrivena malom ili većom krasticom. Proces se najprije javlja na glavi, ušima i prednjim nogama. Bolest je zoonoza, što znači da oboljeti može i čovjek.

Preporučam Vam da ljubimca odvedete na detaljan pregled kako bi se mogao utvrditi uzrok te na vrijeme početi pravilno terapirati.