Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Prije 3 mjeseca dobila sam hrčka za rođendan, još je bio jako mali pa ga nisam cijepila. Ali jučer sam primjetila nešto čudno: hrčak loše izgleda, na rukama, nosu i na ustima ima kao neke gljivice, kraste, izgleda kao da se suši. Kod veterinara ga mogu odvesti tek za 2 dana. Ako je riječ o nekoj bolesti, hoće li uginuti i je li njegova prisutnost opasna za moje zdravlje? Molim Vas hitan odgovor. Anela

O: Promjene koje opisujete mogle su nastupiti kao posljedica bakterijske infekcije (najčešći uzročnici su stafilokoki, streptokoki i pasterela), infekcije gljivicama, te dermatofitima.

Životinja može biti izvor zaraze i za ljude. Prilikom hranjenja i čišćenja nastambe bilo bi dobro koristiti gumene ili najlonske rukavice.

Nedjeljom dežura većina veterinarskih ambulanti male prakse, kao i ambulante Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Odnesite hrčka na pregled kako biste dobili točnu dijagnozu, koju je moguće postaviti jedino kliničkim pregledom životinje i eventualnim dodatnim testovima.

Na hrčcima se ne provode preventivna cijepljenja, a sve navedene bolesti moguće je uspješno izliječiti.

Nastambu i opremu životinje potrebno je za vrijeme i nakon terapije temeljito očistiti i dezinficirati (npr. "Virkon"-om).

Promjene su mogle nastati uslijed pada imuniteta životinje, mehaničke povrede ili dužeg boravka u vlažnoj stelji. Bilo bi dobro da hrčak pije vodu iz pojilice i da u nastambi nema zdjelicu s vodom koju može razliti.

Nastojte da ne dolazi u kontakt s drugim životinjama.