Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Moj pas par dana je kašljao i istovremeno su mu edemi na zadnjim nogama naotekli malo više nego obično. (Naime imao je edeme na zadnjim nogama oko 3 g., koji su mu se s vremena na vrijeme smanjivali i opet vraćali, no to mu nije stvaralo probleme kod njegove aktivnosti). Veterinar mu je dao kortikosteroide radi nogica, dexametason intravenozno i terapiju decortinom 20 mg. + ciprobay 250 mg 3 dana. U ta 3 dana njegovo se stanje znatno pogoršalo, počeo je piti jako puno vode koju nije urinirao već je dobio ascites i nije više mogao stajati na nogama. Zanima me da li su mu kortikosteroidi srušili imuno-sustav i prouzročili ascites budući da je istovremeno i kašljao? Unaprijed hvala, Vedran

O: Glukokortikoidi za sustavnu primjenu imaju svojstvo smanjivanja imunološkog odgovora organizma, što znači da imaju jako protuupalno i imunosupresivno djelovanje. Mehanizam protuupalnog djelovanja kortikosteroida leži u nekoliko razina i nije jednostavan. Na jednoj od razina koči aktivnost enzima koji je odgovoran za širenje krvnih žila (pri upali). Zbog tog širenja krvnih žila dolazi do razvoja oteknuća tijekom upale.

Ciprobay je kinolonski antimikrobik koji se koristi za terapiju infekcija probavnog, dišnog, mokraćnog sustava i dr. Kako niste naveli dijagnozu koju je postavio Vaš veterinar mogu samo predpostaviti da je pas starije dobi i boluje od neke kronične bolesti(problemi sa srcem, bubrezima ili jetrom) a koja za posljedicu ima stvaranje edema i ascitesa (nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini). Pad imuniteta ne dovodi do nakupljanja tekućine u trbušnoj šupljini već je ona posljedica osnovne bolesti. Tako se npr. u slučaju nefroze zbog propusnosti glomerularne membrane mokraćom gube velike količine plazmatskih bjelančevina. Posljedica je da iz krvnih kapilara u tijelu dolazi do izlaska velike količine tekućina u sva tkiva, što uzrokuje vrlo teške edeme zbog smanjene količine bjelančevina.

Uz osnovnu terapiju potrebno je psa staviti na medicinsku dijetnu prehranu, koja u velikom broju slučajeva bitno poboljšava stanje oboljele životinje.

OZNAKE: