Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam dvije kornjačice, jedna je Kalifornijska, a za drugu ne znam koja je vrsta. Kalifornijska kornjačica mi se s vremena na vrijeme ljušti pa me zanima je li to normalno (najčešće oko vrata), dok se druga uopće ne ljušti. Imam veliki terarij sa svim potrebnim priborom (grijač, lampa, filter i površina izvan vode za hodanje i sunčanje). I još jedno pitanje, imam ih tri godine ali nisu baš pretjerano narasle od dana kada sam ih kupila, koliko im vremenski treba da dosegnu svoju uobičajenu veličinu?
Hvala,
Lana

O: Kalifornijska kornjača je naziv za crvenouhu kornjaču (Trachemys scripta elegans) koja u prirodnim uvijetima naraste do 30 cm. U zatočeništvu rijetko dosegne ovu duljinu, prosječno narastu 20-25cm. Njihov rast traje do sedme godine a zavisi o načinu držanja i prehrani.

Što se tiče ljuštenja kože u području vrata, vjerojatno je da se radi o promjenama vezanim uz izmjenu tvari u organizmu. Ove promjene mogu se manifestirati i kao oštećenja, odnosno zadebljanja kože. Postoji vjerojatnost da se radi i o gljivičnoj infekciji pa bi bilo dobro, radi postavljanja točne dijagnoze, da je odnesete na veterinarski pregled.