Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam dvije crvenouhe kornjačice već godinu dana. Kod jedne sam nedavno primjetila čudno ponašanje. Kad izvadi glavu iz vode počne naglo i jako trzati glavom, a ponekad to radi i pod vodom. Kad kad se sunča, malo se pretjerano češe po glavi. Kad sam je izvadila iz vode nisam primjetila ništa na glavi, oči su joj bistre, a počela je nekako gubiti apetit. Ne znam što je sa mojom kornjačom, molim pomoć. Unaprijed zahvaljujem. Paola

O:  Neadekvatni uvjeti u terariju su najčešći uzrok koji dovodi do različitih zdrastvenih problema u kornjača.

Preniska temperatura, ispod 25°C dovodi do usporavanja metabolizama, a hrana koja zaostaje u probavnom traktu truli, što može izazvati ozbiljne probavne probleme. Pri niskim temperaturama vode, kornjače slabije jedu, a dešava se i da u potpunosti prestaju jesti. Svakako provjerite temperaturu u teraiju, a sada dok je kornjačica u ovakvom stanju, dok se ne oporavi povisite temperaturu na 30°C.

UV osvjetljenje je vrlo važno u terariju, koje potiče sintezu vitamina D3, odgovornog za transport i metabolizam kalcija u oklop i ostale koštane dijelove tijela. Vrlo je važan UVA i UVB spektar zračenja. Nedostatak ovog spektra zračenja dovodi do problema s oklopom, koji se manifestiraju kao mekšanje oklopa.

Kornjače su poznate kao veliki onečiščivači vode, te ostaci hrane i izmet vrlo brzo onečišćuju vodu uslijed čega dolazi do nakupljanja nitrata i nitrita u vodi. Ove tvari često iritiraju oči u kornjača te druge dijelove tijela pa je svakako potrebno postaviti adekvatnu filtraciju u terarij, kako bi voda što duže ostala čista. Kod svake promjene vode potrebno je staviti u vodu sredstva za pripremu vode, koja vežu klor i teške metale. Možete koristiti sredstva za pripremu vode za akvarijske ribice, kao što su Dajana Start plus i slični preparati.

Prehrana je vrlo bitna. Osim tvorničke briketirane hrane i račića, potrebno je da prehrana sadržava sirovo bijelo pileće meso, mljevenu junetinu i teletinu, ribu, pileće jetrice, salatu, mrkvu itd. Meso je vrlo bitno u prehrani te prehrana koja se bazira samo na tvorničkoj hrani završava zdravstvenim problemima. Ponekad se preporuča dodavanje i sipine kosti za ptice kao izvor kalcija te vitaminskih preparata.

Simptomi koje Vi opusjete, kao trzanje glavom, mogu ukazivati na probleme s dišnim sustavom, najčešće se radi o prehladi, koja vrlo brzo prelazi u upalu pluća, na koju se često nadovezuje i upala uha. Svrbež u području glave može biti posljedica gljivičnih i bakterijskih infekcija, nedostataka vitamina te velike količine nitrata i nitrita u vodi. Svakako Vam preporučam da svoju kornajčicu odvedete veterinaru koji poznaje fiziologiju i patologiju kornjača, koji će na osnovu kliničkog pregleda, odrediti terapiju ukoliko ona bude potrebna. Kako bi se kornjačica oporavila što prije, uz terapiju vrlo je važno i poboljašti uvjete u terariju. Savjetujem i dodavanje multivitaminskih pripravaka.