Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam crvenouhu kornjaču koja se više od tjedan dana čudno ponaša. Povremeno diže glavu, napuše gušu, otvori usta i tada ispusti neki zvuk. Osim toga jede jako malo ili gotovo ništa. Imam je već 2 mjeseca i nisam nikad prokuhavala vodu niti koristila sredstva za uklanjanje klora. Da li je možda problem u tome? Molim vas hitan odgovor, jer se bojim da je moja kornjača bolesna.
Unaprijed hvala, pozdrav, Vanda

O: Kornjače se gotovo nikad ne glasaju, osim za vrijeme parenja. Ponekad, kao reakcija na strah, uvlače glavu u oklop i pritom ispuštaju glas poput siktanja.

Mužjaci se glasaju za vrijeme parenja, a slične zvukove mogu ispuštati i ženke koje traže mjesto za polaganje jaja.

Osim nevedenoga, glasanje može biti posljedica promjene zdrastvenog stanja, odnosno bolesti. Patološki procesi koji zahvaćaju respiratorni sustav, najčešće upala pluća ili prehlada može rezultirati ispuštanjem zvukova.

Bolesti su u većini slučajeva vezane uz neadekvatne uvjete u terariju. Kako su to kornjače koje narastu do 30 centimetara, veličina terarija mora biti odgovarajuća. Kako su kornjače veliki onečišćivaći vode, preporučljivo je imati filtraciju u terariju, kako bi voda ostala što duže čista. U vodu je poželjno stavljati sredstva koja na sebe vežu klor i teške metale. Temperatura vode mora iznositi 25-26°C, pa je potreban i grijač. Osim navedenoga potrebno je i osvijetljenje s UV spektrom zraka, kako bi se odvijala nesmetana sinteza vitamina D, odgovornog za transport i metabolizam kalcija. Prehrana mora biti raznolika, sadržavati osim tvorničke hrane i svježe pileće i goveđe meso, goveđa jetrica i srca, ribu, povrće, a povremeno možete dodati i sipinu kost kao izvor kalcija i vitaminske kapi.

Kako su se kod Vaše kornjače desile promijene u apetitu, slabo jede ili gotovo ne uzima hranu, vjerojatno se radi o bolesti. Savjetujem Vam da potražite veterinara koji poznaje fiziologiju i patologiju kornjača, te se na osnovu pregleda i dr. dijagnostičkih zahvata, postavi dijagnoza i odredi eventualna terapija ukoliko bude potrebna.