Dunja Vrdoljak v2


Odgovara:
Dunja Vrdoljak, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kornjaču Mauremys sinensis staru oko 2 godine. Zanima me koliko dugo može biti u vodi bez da udiše zrak i bez kopna. Znate li kojeg veterinara koji se bavi kornjačama u Đakovu? Hvala! Spomenka

O: Mauremys sinensis prirodno je nastanjena u suptropskim i tropskim predjelima Azije, gdje je jedna od najpopularnijih kornjača koje se drže kao kućni ljubimci. Popularnost su stekle zahvaljujući svom izgledu, žutim prugama koje se protežu od nosa preko glave, duž cijelog vrata. Na vrhu glave imaju trokut tamnije boje. Oklop im je obično smeđe-zelene boje s tri isprekidane narančaste pruge po dužini oklopa. Imaju poprilično dugačke repove, pogotovo kao mladunci. Ženke mogu narasti do 30 cm dužine oklopa, a mužjaci su nešto manji s 15-20 cm dužine oklopa. Osim razlike u veličini, spolove raspoznajemo prema veličini repa. Mužjaci imaju nešto duži i deblji rep.

Mlade kornjače do godine dana starosti je moguće držati u akvariju dimenzija 60x30x30 cm koji je vodom napunjen 10-15 cm. Obavezno je osigurati kopneni dio na koji se kornjače mogu popeti i u potpunosti se osušiti. Iznad kopnenog dijela potrebno je postaviti lampu koja će kopno grijati na 30-35 °C, te UVA-UVB rasvjetu za gmazove. Grijanje kopna je važno kako bi kornjače pravilno mogle probavljati hranu, te kako bi izbjegli respiratorne infekcije koje se mogu pojaviti u slučaju da je voda puno toplija od zraka u akvariju. Rasvjeta za gmazove je potrebna kako bi kornjače mogle vršiti metabolizam kalcija kako ne bi došlo do mekšanja oklopa.

Temperatura vode za mladunce trebala bi biti 26-27 °C što se postiže korištenjem akvarijskog grijača. Kako bi vodu bilo lakše održavati, potrebna je kvalitetna filtracija s naglaskom na što jaču biološku filtraciju. Za početak u malom smještaju može poslužiti i unutarnji akvarijski filter. Bez obzira na prisutnost filtera potrebno je raditi tjedne djelomične izmjene vode i usisavanje dna. Smještaj bi trebao biti što prirodnije uređen s mjestima za skrivanje i mjestima za odmor u plićaku.

Odraslim kornjačama je potreban smještaj dužine 150 cm, volumena 300-400 litara. Za jednu do maksimalno tri kornjače je dovoljan akvarij dimenzija 150x50x50 cm. Prikladna dubina vode za odrasle kornjače je 40-ak cm. Odrasle kornjače je moguće držati na temperaturi vode 24-25 °C. Za filtraciju je preporučljivo koristiti veliki vanjski filter ili neki vlastoručno izrađen filter velikog volumena. Ove kornjače su veliki ljubitelji svjetlosti i sunca pa je uputno koristiti kvalitetniju rasvjetu za gmazove koja pruža veliku količinu svjetlosti, UVA, UVB i toplinu u jednom. Kopno bi trebalo biti dovoljno prostrano da istovremeno sve životinje stanu na njega. Ukoliko imate ženku potrebno je osigurati mjesto za polaganje jaja.

Ovu vrstu je za vrijeme ljetnih mjeseci moguće držati vani pod pravim suncem ukoliko imate tu mogućnost. U svrhu vanjskog smještaja može poslužiti vrtno jezerce ili neka velika posuda, no treba pripaziti da ne dođe do pregrijavanja vode. U slučaju da se kornjače nemaju gdje rashladiti mogu doživjeti srčani udar i uginuti. Male smještaje je jednim dijelom potrebno držati u hladu, te redovito provjeravati temperaturu.

Glavna hrana ovih kornjača je bilje, no prehrana mladunaca na početku se sastoji pretežito od hrane životinjskog podrijetla. Raznolikost prehrane je ključna za zdravlje kornjača.

S obzirom da ove kornjače imaju široku prirodnu rasprostranjenost primjerci koji žive u suptropskim predjelima imaju period zimskog mirovanja, dok su oni u tropskim predjelima ne.

Što se tiče vremenskog trajanja samog zarona, ne raspolažem točnom informacijom koliki je to period, iako neke literature navode da kornjača pod vodom može biti poprilično dugo, neki navode čak i do 30 minuta. Međutim, ovo ovisi kako o vrsti, tako i o starosti, a u Vašem slučaju i uvjetima držanja. Ovdje je važno je naglasiti i da ljubimac uvijek treba imati mogućnost izlaska na suhi dio.

Za detaljnije informacije možete se obratiti i na Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, kolegici Maji Lukač, dr.med.vet. u Ambulantu za ukrasne ptice i egzotične kućne ljubimce Zavoda za bolesti peradi s klinikom. Kontakt tel. 01/2390-410. Radno vrijeme: pon., sri. i pet. 9-11h i ut. i čet. 16-18h. Doktorica Lukač je stručnjak za gmazove te će Vam biti u mogućnosti pomoći.