Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Što ženki kornjači izlazi iz repa, crno, izgledom sluzavo? Jel liježe jaja na taj način? Ponovo se povuklo u rep... Što je to?
Hvala, Jelena

O: Postoji mogućnost da je Vaša kornjača mužjak, te da se radi o prolapsusu penisa. Mnoge kornjače će u određenom trenutku svog života izvrnuti iz tijela kloaku ili u mužjaka penis. Kloaka je otvor u kojem se nalaze izvodni kanali mokraćnog i spolnog sustava. Povremena izvrnuća su česta i manje su opasna ako ih se pravilno liječi.

 Kornjače pri tome osjećaju vrlo malo boli. Nije u potpunosti poznat uzrok prolapsusa. Prehrana, stres, parazti ili crijevne infekcije, generalizirana oboljenja, opstrukcije probavnog sustava, te slabi mišići kloake neki su od mogućih uzroka, no niti jedan nije posebno izdvojen. Iz tog razloga, nema poznate preventive kako bi se spriječilo ovo stanje.

Ako je Vaša kornjača naizgled zdrava, povremeni prolapsusi nisu zabrinjavajući. Međutim, ako se češće ponavljaju i samim time narušavaju ravnotežu organizma, možete potražiti pomoć veterinara specijaliziranog za kornjače da postavi poseban šav na kloaku.

Ako uspijete uočiti trenutak prolapsusa pojedinih od organa, osigurajte da prljavština ne dođe do izvrnutih organa. Ako se odmah ne vrate u tijelo kornjače, osigurajte da ostanu vlažni i masirajte okolne dijelove tijela oko izvrnutog organa i držite kornjaču u pokretu.

Do polaganja će doći samo kada ženka nađe povoljno mjesto za gnjezđenje. U suprotnom, može zadržati jaja čak i do 3 godine. Da se vrijeme polaganja približava, primijetiti ćete po tome što će sve više vremena provoditi na suhom, istražujući i kopajući po podlozi. U pojedinim slučajevima, u nedostatku prostora za gnjezđenje, ženka će jaja ispustiti u vodu, no tada se ne mogu razviti i najčešće budu pojedena ili istrunu. Stoga je važno prirediti zemljani prostor ili zasebnu kutiju sa rahlom zemljom u koju možete smjestiti ženku kada uočite da je spremna za polaganje.