Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imamo problem što se tiče ph vode u akvariju. Nikako ne možemo smanjiti ph vode ispod 8- 8,5. Uginule su nam ribice (hladnovodne, karasi, zlatne...), oprali smo cijeli akvarij vodom bez ikakvih dodataka i napunili, stavili potrebna sredstva, no nikako sniziti ph - konstantno je u toj vrijednosti. Akvarij ima 100 l. Ponovo smo zamijenili svu vodu i taj dan je bio ph 7, da bi drugi dan bio opet 8.5. Novi ugljen je stavljen i više ne znamo u čemu je problem. Molim Vas za pomoć. Hvala, Paula

O: Korigirati pH vrijednosti možete korištenjem gotovih kemijskih preparata i prirodnim putem.

Na tržištu su dostupni gotovi proizvodi kojima se vrlo lako podešava pH vrijednost. To su, primjerice, Dajana pet Acid, Sera pH minus, Nutrafin pH adjust i slični. Uz svaki od navedenih proizvoda priložena je uputa na koji način se koristi. Bitno je napomenuti kako je potrebno polagano dodavati sredstvo u vodu, uz učestala mjerenja vrijednosti, kako ne bi došlo do naglog pada pH vrijednosti, što može biti pogubno za ribe.

Prorodnim putem pH vrijednost možete sniziti koristeći Mangrov ili Mopan panj. Osim što djeluju dekorativno, u vodu otpuštaju tanine koji na prirodan način snižavaju pH vrijednost. Na žalost, tanini tamne vodu pa se u akvariju postiže efekt vode boje čaja, što se nekim akvaristima ne sviđa, a i nije uobičajeno za pojedine biotope (npr. Malawi ciklidi).

Moram istaknuti kako nije dobro stalno mjenjati kompletnu vodu iz akvarija i prati ga. Na taj način ne dopuštate filter bakterijama da se razviju u dovoljnom broju, što može izazvati više problema od visokih pH vrijednosti.

Kada se akvarij opere i ponovno napuni, potrebno ga je pustiti da odstoji minimalno 14 dana prije naseljavanja riba (biološko dozrijevanje). U naseljenom akvariju od 100 l, uz optimalnu gustoću nasada riba i filtraciju, potrebno je mijenjati cca 1/3 vode svakih 2-3 tjedna. Ovaj podatak morate uzesti s rezervom, budući da on ovisi o mnogo parametara, poput već nabrojane gustoće nasada, kvalitete filtracije, temperature, količine hrane, vrste riba, prisutnost pravog bilja, režima rasvjete i sl.

Za kraj je bitno reći kako se sve radnje u akvariju s ribama moraju odvijati postepeno, kako bi ribe bile u mogućnosti prilagoditi se novim uvjetima. Dakle, pH vrijednost korigirajte postepeno, rasponu od nekoliko dana, kako biste ribama osigurali dovoljno vremena da se adaptiraju na novonastale uvjete.