Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Mogu li crvenouhe (kalifornijske) kornjače ostvariti prisniji ili neki drugi smislen kontakt s ljudima te imaju li osjetilo sluha?
Najljepša hvala,
Marijo

O: Kalifornijske kornjače pripadaju razredu gmazova (reptilia), redu kornjača (chelonia), rodu Trachemys, vrsti Trachemis scripta, podvrsti "Trachemys scripta elegans". Nazivaju se još i crvenouhe kornjače jer su im glava i vrat ukrašeni karakterističnim šarama crveno narančaste boje.

Potječu iz Sjeverne Amerike, a naseljavaju uglavnom sporije vodene tokove. Kalifornijske kornjače spadaju u ektodermne životinje, što znači da im temperatura tijela uglavnom ovisi o temperaturi okoline. Preporuča se temperatura vode oko 25°C, što znači da zimi ne smije biti ispod 20°C, a ljeti ne smije biti temperatura vode viša od 27°C. Prosječno žive 30 do 50 godina. Mogu narasti do veličine od 30 cm, a spolnu zrelost dostižu u dobi od 2 do 5 godina. Ženka nosi jaja u prosjeku 2 mjeseca, no ako ne nađe prikladno mjesto za polaganje može ih zadržati i unutar sebe. Zimi ove kornjače u prirodi redovito hiberniraju, ali 3 do 4 tjedna prije hibernacije ništa ne jedu tako da im se probavni trakt potpuno očisti od hrane, jer zaostala hrana u probavnom traktu može fermentirati i uzrokovati upalu probavnog sustava što može dovesti do smrti životinje.

Kalifornijske kornjače imaju nepokretan jezik i ne mogu žvakati hranu, stoga hranu uvijek vuku u vodu kako bi je omekšale i lakše kidale. Crvenouha kornjača spava pod vodom ili između kamenja sa zatvorenim očima.

Reagiraju čim osjete da netko uđe u prostoriju, jako su lakome, pa se vjerovatno nadaju da ćete im dati nešto za jesti. Jako su simpatične i nije se teško brinuti o njima. Treba im samo osigurati dovoljno prostora kada narastu (jer poprilično narastu) i treba ih hraniti kada su mlade 1 do 2 puta dnevno, a kad odrastu je dovoljno ih hraniti jednom dnevno. Vodu im treba mijenjati najmanje 3 puta tjedno ukoliko nemate filter za vodu. Bilo bi poželjno da nabavite i grijač i lampu s potpunim spektrom koja simulira sunčevu svjetlost, a koja im je neophodna za sintezu D-vitamina. Osim toga, ove životinjice obožavaju svjetlo i toplinu.

Nemojte očekivati od vodene kornjače da se ponaša kao pas ili mačka, jer je to nešto sasvim drugo, ali je prisniji kontakt svakako moguće ostvariti uz malo truda i strpljenja. I nemojte zaboraviti da kalifornijske kornjače dugo žive u povoljnim uvjetima, tako da se budete spremni brinuti o njoj narednih tridesetak godina.