Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Štovani, smatram da su Vaši odgovori stručni i zanimljivi, pa bih Vam postavila nekoliko pitanja i zamolila Vaše mišljenje. Mojoj kujici njemačkog ovčara, staroj 4 g. i 5 mjeseci, prije više od godinu dana je započela očna bolest s ranama, koja je u 3. mjesecu ove godine dijagnosticirana kao konjuktivitis. Prije dijagnoze uglavnom smo je liječili antibioticima (pojačani iscjedak iz oba oka) a zatim deksametason neomicyn-om (jedna kap dnevno) što nije pomagalo ali je spriječilo pogoršanje. Zatim je po dijagnosticiranju dobila po dvije injekcije kortikosteroida u oba oka a sada koristimo Optimune mast za oči koja je apliciranjem 2 puta dnevno bila gotovo zaustavila bolest.

Smanjili smo apliciranje na jednom dnevno, na savjet oftamologa. Međutim, kapci su ponovo počeli oticati i sada ponovno apliciramo mast 2 puta dnevno te je situacija stabilna. Moja pitanja su: Imate li iskustva da se dogodilo potpuno izliječenje psa bolesnih očiju te ima li šanse da zadrži vid? Postoje li zamjenski proizvodi za liječenje ove bolesti? Koliko dugo se smiju koristiti i znate li postoji li povoljniji način kupovine Optimune masti negdje u inozemstvu (u Sloveniji sam provjerila)? Zadnje pitanje je: hoće li joj bolest smetati u graviditetu, pogoršati se ili smetati štencima. Također i korištenje pojedinih lijekova.
Unaprijed Vam se zahvaljujem na Vašem mišljenju i srdačno Vas pozdravljam,
Željka

O: Suze nastaju u dvije lakrimalne žlijezde oka. One vlaže oko, štite ga proteinima koji imaju antibakterijsko djelovanje, te ispiru iritirajuće ili infektivne agense iz konjunktivalne vrećice. Bez suza, oko je iritirano, konjunktiva postaje zažarena, a rožnica s vremenom postaje smeđa. Oštećena konjunktiva podložna je bakterijskim, virusnim i gljivičnim infekcijama.

Keratokonjunktivitis sicca je jedan od oblika upale oka, a odnosi se na upalu rožnice i konjunktive s posljedičnim smanjenjem produkcije suza. To se događa kod smanjenja količine vode u suzama, a ona normalno iznosi 95% volumena suza. Bez vode, oko prekriva gusti sloj masnoća i mukoze.

Optimune (Cyclosporine) se koristi u pasa za terapiju suhog keratokonjunktivitisa (tzv."suho oko"), pannusa i kroničnog superficijalnog keratitisa.

Cyclosporine spada u skupinu lijekova koji djeluju imunosupresivno. U pasa potiče stvaranje suza, vjerojatno stimulacijom suznih žlijezda. Produženo korištenje cyclosporina može rezultirati bakterijskim ili gljivičnim infekcijama, obzirom na supresiju imunog sustava.

Nanosi se na oboljelo oko 2 puta dnevno, a u težim slučajevima i 3 puta. Kako bi došlo do veće produkcije suza tretman bi trebao trajati 3 - 8 tjedana.

Ako se tretman prekine, tipični klinički znakovi se brzo vraćaju. Stoga terapiju ne treba prekidati bez konzultacije s veterinarom jer i kad se javi poboljšanje treba nastojati prevenirati "relaps". Ponekad je tretman potrebno provoditi doživotno, 1 do 2 puta dnevno.

Potrebne su stalne kontrole jer je kontraindicirano koristiti preparat u slučaju virusne ili gljivične infekcije oka. Cyclosporine se također nebi trebao koristiti ako postoje ulcerativna oštećenja rožnice.

Preparat koji se koristi u obliku masti za oči nema sistemskih ni toksičnih reakcija. Samo se vrlo mali dio lijeka sistemski resorbira.

Sigurnost cyclosporina nije ispitana u skotnih, kao ni kuja u laktaciji, te pasa mlađih od 6 mjeseci i lakših od 2 kg.

Ako je točna pretpostavljena dijagnoza, u terapiji bi mogle pomoći umjetne suze. Problem je u tome što ih je potrebno aplicirati 4 - 6 puta na dan.

U literaturi se navode i kirurške metode liječenja ove vrste oboljenja. Jedna od njih je transpozicija parotidnog kanala, a osigurala bi vlaženje oka. Zatamnjeni sloj rožnice, koji nastaje kao posljedica njene iritacije a oslabljuje vid životinje, moguće je otkloniti superficijalnom keratektomijom.

Na žalost, ne raspolažem informacijom vezanom uz mogućnost povoljnije kupnje Optimun masti.

OZNAKE: