LeaGrepo


Odgovara:
Lea Grepo, dr. med. vet.,
Pet centar, Dujmovača bb, Split

P: Sterilisirala sam psa i nakon 3 dana je ponovo morala ići kod veterinara zbog nekakve infekcije. Moralo se čistiti i opet šivati, dobila je i antibiotik koji mora piti, sad od toga je prošlo 3 dana i kapa dosta svijetlo crvene tekućine iz rane. Veterinar je bio i rekao je da je to sve u redu, da se rana tako čisti, mada ja nemam mira pa još jedno stručlno mišljenje tražim. Hvala unaprijed. S poštovanjem, Petra

O: Prvenstveno, uistinu mi je žao što se postupak sterilizacije kod Vaše kujice zakomplicirao.  Pretpostavljam da je riječ o ovariohisterektomiji (kirurško uklanjanje jajnika i maternice), s obzirom na to da danas danas struka ne preporuča da to bude parcijalno tj.da se otklone samo jajnici. Nažalost, kao i kod svakog drugog operativnog zahvata, tako i kod ovog, moguće su postoperativne komplikacije.


Jedna od najčešćih je krvarenje koje se često događa još za vrijeme zahvata i sam operater ga uoči za vrijeme operacije te dodatno osigura krvne žile tzv. ligaturama.

Postoperativno krvarenje je najčešće kod pasa težih od 25 kg. Nakon zahvata pas bi trebao 24h strogog mirovanja, što vlasnici nekada nisu u mogućnosti nadzirati pa uslijed naglog pokreta životinje, dođe do iskliznuća ligature i posljedično krvarenja. Naravno, u tom slučaju je potrebna hitna intervencija.

Upala potrbušnice također je jedna od mogućih, ali srećom  vrlo rijetkih komplikacija. Manifestira se visokom temperaturom, povraćanjem, napetim trbuhom, poremećenim općim stanjem životinje i javlja se najčešće unutar 24h od zahvata. Obavezno je liječenje antibioticima, a ponekad i ponovno otvaranje trbušne šupljine i postavljanje drena.

Ponekad se dogodi i infekcija, a posljedično tome i upala same rane.

Nekoliko je oblika cijeljenja rane:

 Zarastanje rane per primam (3-8 dana) zahtjeva optimalne uvjete; točnu adaptaciju rubova rane, rana ne smije biti inficirana(aseptična), u rani ne smije biti retencionih stranih tijela i džepova. Prilikom zarastanja rane per primam eksudat(iscjedak) je minimalan.
 
Kod zaraštavanja per secundam, defekt se ispunjava mladim granulacionim tkivom jer postoji zjap rane kod: infekcija rane, oštećenja tkiva i zjapa rane, dehiscencije, odnosno popuštanja šavova nakon rane per primam. To se u pravilu događa prilikom infekcije rane ili pregustih šavova, prisustva stranih tijela.... uz uvijek prisutnu veću količinu eksudata(iscjetka) iz same rane.

Liječenje uvijek uključuje antibiotsku terapiju, a često i ponovno otvaranje rane, obradu i šivanje.

Teško mi je govoriti o mogućim uzrocima u Vašem konkretnom slučaju jer ipak nisam upoznata s cijelom situacijom i tijekom same operacije, s kojom je upoznat jedino operater.

Iz Vašeg pitanja zaključujem da se radi o cijeđenju iz rane, tj. ožiljka na trbuhu, a ne iz spolovila, pa sam i odgovor usmjerila tako i pisala Vam o mogućim uzrocima ovakvog cijeljenja rane, kojeg stručno nazivamo i per secundam.
 
Nadam se skorom oporavku Vaše ljubimice.

OZNAKE: