Odgovara:
Vladimir Kordić.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam dva karasa. Zanima me koje bi se ribe mogle "slagati" u istom akvariju. Sviđaju mi se gupiji i sve ribice šarenih i lijepih boja. Moj akvarij ima oko 30 l. Nemam filter, ali ga namjeravam kupiti kad ću kupovati nove ribice. I molim vas recite mi jednu najlakšu biljku koja se može čuvati u akvariju. I nemam grijač, sada koristim običnu sobnu lampu koja je smještena pokraj akvarija.
Hvala na pomoći,
Nikola

O: Karasi (Carassius auratus) spadaju u takozvane "hladnovodne ribe".

S karasima je, prema tome, najbolje kombinirati pajčolanke, ranchue, teleskope, ryunkine i ostale ribe koje spadaju u istu skupinu. Karakteristika nabrojanih riba je da se najbolje osjećaju pri temperaturi vode od 18-20 stupnjeva C, iako podnose i više kao i niže temperature.

Guppy i ostale male šarene ribe većinom spadaju u skupinu takozvanih "toplovodnih riba" te ih nije preporučljivo miješati s hladnovodnim ribama.

Što se tiče bilja, u hladnijoj vodi jako dobro uspijevaju vodena kuga (Lagarosiphon major-syn. Elodea crispa), krocanj (Myriophilum aquaticum), Potamogeton crispus, Tillatea recurva, Mentha cervina.

Važno je napomenuti da i bilje treba određenu njegu. S druge strane, hladnovodne ribe su u pravilu omnivori, koji će rado pojesti svježu zelenu hranu, te na taj način oštetiti Vaše bilje. Iz navedenog proizlazi da u Vašem akvariju uz malo truda i sreće možete imati bilje, ali nikako ne smijete biti razočarani ako Vaše ribe istom nanose štetu jer je to njihovo prirodno ponašanje.