Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Koliko dugo kornjače smiju biti izvan vode?
Hvala, Biljana

O: Kornjače (Testudinata, Testudines, ranije i Chelonia) postoje već duže od 250 milijuna godina. Na Zemlji postoji više oko 300 različitih vrsta, od toga su 7 morskih, 180 vrsta živi u slatkoj vodi, a ostatak živi na kopnu. Kornjače se ubrajaju u gmazove i bile su na Zemlji još prije nego što su se razvili veliki dinosauri. Sposobnost prilagođavanja kornjača, čiji su najbliži srodnici krokodili i ptice, osigurala im je postojanje do današnjih dana.

S izuzetkom polarnih područja, kornjače žive na svim kontinentima, u pustinjama, morima, rijekama, močvarama i na kopnu, a najviše ih ima u područjima umjerene klime i tropa. Naročito su brojne vrste u Sjevernoj Americi i Jugoistočnoj Aziji.

Tipični dan jedne kornjače sastoji se od potrage za hranom i - kod gotovo svih vrsta - izlaganja suncu. Ono im služi reguliranju tjelesne temperature kao i prihvaćanju UV-zračenja pomoću kojeg sintetiziraju D vitamin bitan za čvrstoću oklopa. Klimatski umjereno područje, pa sve do pustinjskog godišnjeg doba određuju životni ritam kornjača. One se zimi zakopavaju ili već prema vrsti traže sklonište pod vodom, gdje iduće mjesece provode u hibernaciji. Neke se vrste jednako tako povlače i za vrijeme velikih ljetnih vrućina.

Najpopularnija akvarijska kornjača je crveno-uha kornjača, na engleskom red eared slider (res), odnosno Trachemy scripta elegans.

Crvenouhe kornjače su vodene kornjače i ne mogu dugo izdržati izvan vode. Iako kornjače dišu plućima, vodeni medij im je neophodno potreban za održavanje vlažnosti epidermisa, te naravno, za piće. Kornjača će dehidrirati nakon nekoliko sati, zato je nužno da uvijek imaju pristup vodi.

U pravilu, izdržljivost kornjača bez vode uvelike ovisi o samoj vrsti, uvjetima života, njezinoj starosti, te o kondiciji. Neke jedinke mogu i do tjedan dana izdržati bez vode i čak vole izbivati iz svog akvarija i istraživati okoliš. No to ne vrijedi za crvenouhu kornjaču, te Vam svakako preporučujem da kornjaču ne vadite iz terarija ako nema slobodan pristup vodi.