Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mješanca starog oko 4 mjeseca. Majka pekinezer a otac nepoznat. Po veterinaru mogao bi biti Border Collie. Zanima me jedan takav pas koliko treba hodanja? I koliko s vremenom povečavati hodanje?
Hvala, Igor

O: Pekinezeri nisu ljubitelji dugih šetnji a što je i razumljivo s obzirom na njihov mali rast. Budući da je njihova potreba za kretanjem osrednja, idealni su psi za grad i pogodni za ljude koji su manje sportski aktivni. S druge strane, Border Collie obožava agiliti jer je vrlo aktivna i energična pasmina.

Ova pasmina zahtijeva dosta slobodnog vremena od svog vlasnika, jer ako nije aktivan dnevno, barem par sati ne trči ili trenira (agiliti), reflektira se na cijelo njegovo ponašanje i zdravlje - potištenost, debljanje, bolesti.

Ne postoji neko univerzalno pravilo kojim bi se moglo odrediti koliko je aktivnosti potrebno za pse, već je potrebno individualno promatranje kako bi se odredilo koliko aktivnosti i koje vrste pas ima potrebu. 15-minutna šetnja dvaput dnevno je za neke pse sasvim dovoljno dok drugi trebaju bar dvije, ako ne i više, 30-minutne šetnje. Naravno da treba i dob uzeti u obzir. U starosti od 4 mjeseca pse je u pravilu potrebno izvoditi i 4-5 puta dnevno. Preporuča se kod manjih pasmina pasa s intenzivnijim aktivnostima započeti u starosti minimalno od 6 mjeseci. Za zglobove štenaca je stanoviti napor kontinuirano trčanje ili ubrzano hodanje. No u ovoj dobi, koštano-zglobni sustav je dovoljno razvijen da podnosi i teže izazove bez posljedica na zdravlje.

Treba imati na umu kako potrebe za aktivnostima imaju malo zajedničkog sa veličinom psa. Ukoliko je mali pas temperamentan, nedovoljno aktivnosti dovodi do poremećaja u ponašanju (najčešće destruktivno ponašanje). U pravilu, manje pasmine pasa zahtijevaju nešto više vježbanja nego onih velikih. No, dovoljno aktivnosti možete pružiti i u zatvorenom prostoru.

Ako pas male pasmine pasa ima dovoljno igračaka ili društva drugog ljubimca, može se u potpunosti zadovoljiti potreba za aktivnostima.

Kod mješanaca je naročito teško procijeniti koji tip vježbanja odgovara za psa. Ukoliko je nemiran, živahan, aktivan, istražuje okolinu i sl. - zahtjevniji je glede aktivnosti. Ako Vaš ljubimac ne pokazuje nikakve znakove iscrpljenosti i izgubljene energije kad se vratite iz šetnje to znači da nije bilo dovoljno aktivnosti za njega. Ovo možete riješiti dužim šetnjama ili trčanjem te interaktivnim igrama u zatvorenom prostoru. Promatrajte svoga ljubimca jer ćete na taj način sami moći najbolje procijeniti kako udovoljiti njegovim potrebama. Dok neki psi potražuju više aktivnosti od ostalih, svi psi imaju koristi od dnevnih šetnji. Jedan od najkvalitetnijih načina vježbanja Vašeg ljubimca je kroz šetnje, nekoliko puta dnevno pa čak i ako je to kratka šetnja oko kvarta.

Još jedna mala napomena, nikad ne hranite psa neposredno prije ili poslije šetnje, dresure, agilitija i ostalih fizičkih aktivnosti. Nastojte da se pas odmori i ponudite mu hranu par sati prije ili poslije.

Za sve dodatne informacije o njezi i prehrani možete se obratiti veterinarima u Pet centru.

OZNAKE: