Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Kunić, mužjak star 3 mjeseca (kada sam ga kupila imao je mjesec dana) do prije tjedan dana sve ponuđeno bi pojeo, osim zelenih štapića, odnosno prešane djeteline, Prestige hrane za juniore, a sada mi ostavlja pola hrane. Zapravo, cjeli dan pomalo jede i ostavi pola. Zanima me da li treba li povećavati hranu s rastom, s koliko mjeseci da mu počnem davati hranu za odrasle? Je li previše za kunića od 3 mjeseca otprilike 4 šake hrane na dan i Prestige sijeno? Hvala, Vesna

O:  Kunići su biljojedi i sijeno bi trebalo svakodnevno biti zastupljeno u njihovoj prehrani.

Ono je važno kao izvor hranjivih tvari ali i vlakana koja su neophodna za pravilnu funkciju gastrointestinalnog trakta.

Uz to, sijeno prevenira stazu trihobezoara (kuglica dlake) u želucu i crijevima. Sijeno bi trebalo biti na raspolaganju u neograničenim količinama svim kunićima starijim od tri tjedna.

Mješavina hrane "Prestige" - Cuni junior nature - je premium program koji sadrži 17 različitih sastojaka u dehidriranom obliku. Sijeno Alfalfa je bogato bjelančevinama i vlaknima, a osušeno povrće i bilje pružaju ukusan i raznolik obrok za mlade kuniće.

Prehrana kunića mijenja se s njihovom dobi. Mladima se smatraju do 7 mjeseci, mlađim odraslima od 7. mjeseca do 1 godine. U jednom obroku životinji od 3 mjeseca možete ponuditi dvije vrhom pune jušne žlice dehidrirane "Prestige" hrane, s tim da ga hranite ujutro i uvečer. Kunićima od 5 mjeseci na dalje polako uvodite i svježe povrće, ali vrlo postepeno i u malim količinama. Kasnije (iza 7mj.), ono uz sijeno treba činiti osnovu prehrane uz dodatak voća i peletirane hrane. Gotove mješavine hrane za odrasle kuniću ponudite nakon navršene 1 godine.