Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Prije nekoliko dana susjeda mi je poklonila ribicu koja joj je za manje od godinu dana prerasla akvarij od 25 litara. I ona, pa tako i prodavačica iz trgovine kućnim ljubimcima, bile su uvjerene da je to običan karas. No, ipak prijateljica i ja ustanovile smo da se ipak radi o Japanskom (Koi) šaranu. Nikada prije nisam imala takvu ribu i ne znam apsolutno ništa o toj vrsti. Molim Vas par savjeta kako se brinuti o njoj, čime ju hraniti, koliki akvarij treba biti za nju, trebaju li u akvariju biti žive biljke... Unaprijed hvala! Maja

O: Koi  šaran  (Cyprus Caprio)  je  sve  popularnija  ukrasna  riba  u  posljednjih

nekoliko godina. Povijest vrste počinje u Kini, a kasnije se uzgoj proširio na Koreu i Japanu gdje se uzgoj ovih riba smatra gotovo "umjetnošću", a dugogodišnjom selekcijom je razvijeno mnogo varijeteta.

Koi mogu narasti jako veliki (preko 1 m), a žive i do 70 godina u prosjeku iako su poznati i primjerci koji su živjeli dulje od 200 godina.

Budući da Koi mogu narasti do 1 m, bolje ih je držati u jezercima nego u akvariju. Ukoliko se  odlučite za držanje u akvariju, isti mora biti poprilično velik (za šarana od 60-ak cm barem 600 l, za svakog sljedećeg 300 l volumena).

Jedna od važnijih stvari je da ribnjak u kojem se drže Koi šarani apsolutno mora biti dubok najmanje 1,5 metra! Naravno, što dublje, to bolje. Optimalna temperatura za držanje Koi šarna je 20°C-25°C, tako je tih 1,5 metara i više, no potrebno da se Vaše ribe mogu povući u svježiju dubinu i sijenu lopoča ljeti, a dubina osigurva da se jezerce zimi ne zamrzne potpuno što omogućava preživljavanje pod ledom.

Koi su omnivori (svejedi) koji rado prihvaćaju raznoliku hranu, iako preferiraju hranu biljnog podrijetla. Zbog navedenog u akvariju nije moguće imati koije i bilje, iako je za držanje u jezercu poželjno imati raznoliko bilje (lopoč, trska, vodena kuga i sl).

Smatram da je u Vašem slučaju bolje udomiti ribu u nekakvo jezerce, gdje bi uz minimalni napor s Vaše strane trebala živjeti dugo i sretno.