Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Kod kuće iz svojeg zadovoljstva održavam akvarij. To je super, ribice su fenomenalne. Ništa egzotično, pajčulanka, karasi, bikolori i sl. No da ne bi bilo sve tako savršeno, pojavio se problem. Naime moja omiljena ribica koja je inače sijala od zdravlja i veselo plivala, sada je klonula. Savinula se oko trbuha, kao palačinka, napola. To se dogodilo prije možda čak i 3 tjedna. Prvo sam mislio da je neka bolest, ali bi nakon tog vremena bila već uznapredovala, vjerojatno sa tragičnim svršetkom, ne znam. Pokušao sam je liječiti sa Tetra Med-om, ali nema pomaka na bolje. Sve u svemu, ineresira ne da li ja ikako mogu pomoći toj ribici. Samo pluta prevrnuta na pola, nekada pri površini, nekada pada prema dnu.

Da li je to neka upala zračnog mjehura? Sve se to odigralo vrlo brzo. Dan ranije je plivala normalno, možda je jela nešto manje. Sada diše skoro normalno, a ne znam da li jede. Pozdrav, Vedran

O:  Po ovome što ste mi napisali zaista se može zaključiti da se najvjerojatnije radi o plivaćem mjehuru. No, ne bih se složila da se radi o upalnom procesu, veće o rupturi plivaćeg mjehura, koja se dodatno komplicira bakterijskim infekcija. Ovakvo stanje je teško predvidjeti, te se dešava najčešće iznenadno.

Ruptura može nastati primarno, a može biti i posljedica infekcija bakterijskog ili parazitarnog porijekla. Takve infekcije ne moraju biti uvjek primarno vezane sa plivaćim mjehurom, već se mogu odigravati i na drugim mjestima i organima u organizmu, a krvotokom kada dođe do septikemije zahvaćaju i druge organe.

Plivaći mjehur se nalazi između probavnog trakta i bubrega. Stijenka plivaćeg mjehura ima mnogobrojne krvne žile, a ispunjen je plinom kojeg u većini čini dušik 83 - 84 %, zatim ugljični dioksid i kisik. Njegova funkcija je održavanje ravnoteže i tvorba plinova unutar njega. Kako je specifična težina ribe gotovo jednaka specifičnoj težini vode, plivaći mjehur je izrazito bitan, jer njegovo smanjenje "vuče" ribu na dno, a širenjem riba se diže u gornje slojeve vode.

Za sada ne postoji adekvatna terapija koja bi se koristila bilo u prevenciji ili liječenju ovog stanja. Jedino što Vam mogu preporučiti je da povremeno provjerite kemijski sastav vode, adekvakvatnost filtera i rasvjete te primjerenost broja ribica na postojeću količinu vode. Preventivno možete tretirati akvarij nekim od sredstvima sa širokim spektrom djelovanja, kako bi mogućnost eventualnih infekcija sveli na minimum u ribica koje ne pokazuju znakove oboljenja.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti akvaristima u Pet Centru.