Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Nedavno sam dobila sibirskog hrčka i voljela bih biti sigurna da je zdrav (da nema nametnike). Gdje i kada mogu obaviti pregled po povoljnoj cijeni (našla sam cijenu pregleda veću od vrijednosti samog hrčka)? Martina

O: Simptome ili znakove bolesti ustanovljujemo kliničkom pretragom, kojima istražujemo fiziološko stanje organa i njihovu funkciju. Sustavna i metodične pretraga temeljni je preduvjet za dijagnozu bolesti. Dlaka, koža i kožne tvorevine, uška i vanjski slušni kanal pregledavaju se inspekcijom, palpacijom i pretragom mirisom.

Koža je pokrovni sloj tijela koji organizam štiti od vanjskih utjecaja. Kožne bolesti u životinja nisu rijetke, a najveće značenje pripada bolestima kože koje su izazvane invazijom ektoparazita. Neuredna, čupava i nakostriješena dlaka bez sjaja najčešće je znak bolesti, primarno na koži ili sekundarno zbog bolesti drugih organskih sustava. Ispadanja dlake fiziološka je pojava, no isto tako može biti znak bolesti.

Ispadanje dlake, svrbež ili promjene na koži u malih glodavaca najčešće su posljedica djelovanja ektoparazita (buhe, šugarci i dr.), bakterija, gljivica i dr.

Da bi determinirali o kojem se uzročniku radi ponekad je uz inspekciju potrebno izvršiti i druge dijagnostičke pretrage. Pa tako, ako postoji sumnja da bi se moglo raditi o bakterijskoj ili gljivičnoj infekciji, uzima se bris za mikrobiološku pretragu ili strugotina kože za parazitološku pretragu ako se sumnja na parazite. Osim navedenih, u obzir dolaze i mikroskopske, odnosno histološke pretrage kutičnog odreska i alergološke pretrage.

Svakako Vam preporučujem da pregled svojeg ljubimca, a po potrebi i koprološku pretragu (pretraga izmeta na crijevne nametnike) obavite na Veterinarskom fakultetu, gdje će Vam tim stručnjaka na temelju kliničkog pregleda, obaviti sve potrebne dijagnostičke zahvate. Radno vrijeme, kao i cijene usluga, možete provjeriti putem telefona na broj 2390-111.