Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Puno pohvala za stranicu. Zanima me Vaše stručno mišljenje o kliker metodi dresure pasa. Unaprijed zahvaljujem, Bruno

O: Odgoj pasa, odnosno dresura, temelji se na stvaranju uslovnih refleksa. Uslovni refleksi mogu biti pozitivni i negativni. Pozitivni se stvaraju kada pas po izrečenoj naredbi izvrši određenu radnju i odmah po tom bude nagrađen. Razvojem dovoljno jakog refleksa s vremenom će pas izvršiti naredbu i bez nagrade. Za razliku od pozitivnog uslovnog refleksa, negativan refleks se razvija kad psa kaznite za određenu radnju.

Dakle, slijed je isti sa suprotnim završetkom: naredba, radnja, izbjegavanje kazne. Osobno smatram da je metoda nagrade neusporedivo bolja, ali za određene naredbe metoda izbora je ipak kazna (npr. za naredbu "fuj"). Pozitivni refleksi se brže i lakše stvaraju, iako negativni mogu biti trajniji.

Postoji mnogo metoda dresure, a 'klicker dresura' je jedna od njih.

'Kliker dresura' obuhvaća princip pozitivnog poticanja ponašanja. 'Kliker' je mala plastična kutija koja sadrži komad metala koji proizvodi zvuk 'klik' kada se pritisne. Najvažniji prvi korak u 'kliker dresuri' je nalaženje motivacije psa, što je za većinu poslastica ili igra. Sljedeći korak je povezati pozitivno značenje s 'klikom', govoreći psu "bravo", "dobar pas" ili sl. Najvažnije je da Vaš pas poveže zvuk 'klika' s nečim pozitivnim. Pozitivan odgovor od strane vlasnika treba uslijediti neposredno nakon radnje.

Metoda se zasniva na pozitivnom potkrjepljenju (pojačanju, odnosno nagrađivanju) gdje potkrjepljenje ne treba biti samo hrana, već nešto Vaš pas voli. To znači da potkrjepljenje može biti bacanje lopte, milovanje, šetnja itd.

Zvuk klikera može se zamijeniti zvukom neke gumene igračke, pucketanjem jezikom, pucketanjem prstima. Zvučni marker može biti neka kratka i jasna riječ.

Bit učenja je vrlo jednostavna, jer nudi samo dvoje, DA i NE. Bezbroj je mogućnosti koje ova metoda otvara u Vašem druženju s psom. Svog ljubimca možete nučiti različitim zabavnim "trikovima". Ova metoda se koristi i pri učenju pasa koji "glume" na filmovima.

Kliknuti treba kada pas napravi i najmanji korak ka nekom vašem cilju. Ako nije ispunio očekivano, ignorirate ga. Neposredno nakon toga treba ponoviti naredbu i tek kad ispuni očekivano kliknite i nagradite ga.

Nagrada uvijek mora slijediti zvuk klikera.

Metoda se može primijeniti i za druge životinje (mačke, ptice, glodavce...) .

OZNAKE: