Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam labradoricu od 7 mj., zdrava, vesela, pravo štene, čisti užitak. I primijetila sam da kod igranja s drugim psima puno kiše - ne samo ona, nego i dotični pas. Zanima me zašto u igri s drugim psima svi oni toliko kišu? Zahvaljujem, Ivana

O: Kihanje predstavlja jedan od obrambenih mehanizama sluznice nosa, mehanizam koji osigurava prohodnost dišnih puteva. Također, kihanje može biti posljedica neprilagođenosti sluznice, odnosno ako pas dugo boravi u toploj prostoriji, a nakon toga u hladnoj, sluznica je u nemogućnosti da se tako brzo privikne na hladan zrak i obrnuto, te se neprilagođenost manifestira kihanjem.

Ako imunološki sustav ne funkcionira pravilno ili pojačano reagira na tvari koje nas okružuju dolazi do pojava alergija, odnosno hipersenzibiliteta sluznice koje se također očituju kihanjem. Kihanje se javlja i uslijed klimatskih promjena, stresa, a može biti psihičke naravi. Dakle, sluznica će svaku promjenu, bez obzira na uzrok, signalizirati, pored ostalog, i kihanjem. No, ne treba zaboraviti da kihanje također može biti posljedica bakterijskih i virusnih infekcija, koje mogu uzrokovati upalu sluznice odnosno rinitis, a isto tako i jedan od simptoma zaraznih bolesti.

Pri nabrajanju uzroka kihanja ne treba isključiti ni prisutnost stranih tijela unutar nosne šupljine. To su najčešće komadići raznoraznih trava, pa čak i sitnih predmeta koji, uz kihanje, za posljedicu mogu imati i krvarenje iz nosa.

Krvarenje iz nosa (epistaxis), najčešće je bezazlena pojava, ali može se javiti i u obliku tvrdokornih krvarenja koja ugrožavaju život životinje. Krvarenje iz nosa može biti kapilarno, koje je i najčešće. Takvo kravrenje najčešće nastaje spontano uslijed ruptura nosnih kapilara, kao posljedica stranih tijela (vlati trave, kukci i sl.), mikrotrauma, rinitisa i dr.

Rijeđe se pojavljuje arterijsko krvarenje, koje je posljedica rupture krvne žile, a može biti posljedica polipa i drugih neoplastičnih tvorbi, malignih tumora, kardiovaskularnih bolesti, nestašice vitamina K, trovanja, zaraznih bolesti itd.

Kako biste zadovoljili svoju znatiželju te isključili potencijalne probleme, svakako Vam savjetujem da se obratite svome veterinaru. On će pregledom nosne sluznice, pomoću specijalnih otorinolaringoloških instrumenata, utvrditi što je zaista uzrok kihanju u Vašeg ljubimca, odnosno, biti u mogućnosti točnije Vas informirati o ovom problemu.

OZNAKE: