Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam tigricu staru 2 godine. Od pre tri dana kija i izbacuje krv iz nosnica. Veterinar je predložio da se kao lek koristi Symbio antiinfektiv, Enrocin 10%, 2 do tri kapi u pojilici. Pošto nemamo adekvatnog veterinara za ptice i nemam kuda da odnesem pticu, molim za vaše mišljenje i odgovor.
Zoran

O: Kihanje je prirodan proces kojim organizam pokušava izbaciti uglavnom sekret iz gornjih dišnih puteva. Kihanje može biti uvjetovano bakterijskom ili gljivičnom infekcijom   sinusa,   nastati   kao  posljedica   iritacije   dišnih   puteva   prašinom,

alergenima i sl., deficijentnom prehranom (naročito nedostatak vitamina A) te stranim tijelima ili tumoroznim promjenama u nosu.

Kihanje redovito prati i iscjedak iz nosa čija konzistencija i kvaliteta ovisi o uzroku kihanja. Obilni bistri i tekući iscjedak najčešće je uzrokovan okolišnim iritansima, alergijama ili pak predstavlja početni stadij bakterijske ili gljivične infekcije. Gnojni (gusti, žućkaste boje) ili kazeozni (gusti, suhi) iscjedak najčešće prati infektivne bolesti. Kod vrlo teških bolesti, kao što je gljivična infekcija ili neoplazija (tumor), iscjedak iz nosa je krvav ili sa primjesama krvi. Ovakvi destruktivni procesi često urokuju erozije ili deformacije nosne šupljine u ptica.

Liječenje se provodi ovisno o uzroku, antibioticima ili antigljivičnim lijekovima direktno u usta, vodu za piće ili aplikacijom u nosnu šupljinu ili sinuse. Infekcije bakterijama, a naročito gljivicama, mogu zahtijevati liječenje kroz nekoliko tjedana ili čak mjeseci. Ako se radi o stranom tijelu, najprije treba dobro očistiti sasušeni sekret na nosnicama ili sinusima i instrumentom ukloniti strano tijelo ili pak pokušati ispiranjem fiziološkom otopinom. Navedene zahvate ponekad je potrebno načiniti pod anestezijom. Kod kroničnih ili infekcija koje se ponavljaju potrebno je redovito ispiranje nosnica i sinusa antibioticima ili antigljivičnim lijekovima. Neoplazije se liječe kirurškim odstranjivanjem istih pri čemu kod malih benignih tumora dolazi u potpunosti do izliječenja no kako su u ptica najčešći maligni i invazivni tumori bolest se samo privremeno stavlja pod kontrolu.

Terapija koju je za Vašu tigricu propisao veterinar svakako je u redu. Naime, Symbio vital multivitaminski je pripravak koji sadrži probiotike (potporna terapija imunitetu i probavnom sustavu) dok je Enrocin (enrofloksacin) antibiotik sa širokim antibakterijskim spektrom djelovanja naročito u respiratornom sustavu. Svakako Vašoj tigrici svakodnevno aplicirajte navedene pripravke, a o bilo kojoj promjeni ponašanja i kvaliteti iscjetka obavijestite Vašeg veterinara.

U ovisnosti o zdravstvenom stanju i težini infekcije, vrijeme izliječenja može biti različito dugo. Poboljšanje simptoma najranije je za očekivati kroz 5-10 dana, a preporučljivo je sa terapijom nastaviti i nekoliko dana (2-4) nakon povlačenja simptoma tako da nemojte odustati prerano.

U oporavku veliku ulogu ima i okolina tigrice te prehrana. Tigricu smjestite na čisto, prozračno i toplo mjesto a nosnice čistite po potrebi svakodnevno. Također, omogućite joj svakodnevno kupanje kako bi i sama donekle prevenirala nakupljanje prašine i iscjetka na nosnicama. Izbjegavajte upotrebu bilo kakvih iritansa u blizini tigrice (dim cigarete, osvježivači zraka, dezodoransi, sredstva za čišćenje i sl.). Što se prehrane tiče, osigurajte joj najkvalitetniju mješavinu sjemenki (Prestige, Padovan i sl.) te prehranu obogatite svježim povrćem i voćem.

OZNAKE: