Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam psa, mješanca kokera i pekinezera (bar tako izgleda). Ne znam koliko je star budući da je bio lutalica i da sam ga udomio prije nekih godinu dana. Pas je odličan ali sam primjetio da kad je jako veseo ili uzbuđen počne kihati (nekad i bez nekog vidljivog razloga...ali večinom kada se igramo). Recimo kada se igramo malo više, unese mi se u lice i kihne. Radi li to namjerno ili ima neki razlog? Nismo primjetili da inaće ima ikakve probleme i redovno ga vodimo kod veterinara.
Dražen

O: Nos je vrlo jak detektor, kako mirisa tako i svih ostalih promjena u mikrookolišu.

Sluznica nosa obavlja jednu od najvažnijih funkcija u zaštiti zdravlja dišnog sustava.Sluznica nosa zagrijava, vlaži i filtrira udahnuti zrak , te ga tako čini što manje škodljivim za donji dio respiratornog sustava. Na ulazu u nosnice nalaze se dlačice, koje filtriraju odnosno odstranjuju velike čestice, dok se manje čestice talože na sluznici. U sluznici nosa nalaze se Bowmanove žlijezde koje produciraju sluz koja će dalje održavati sluznicu vlažnom. Šupljine u nosnim prohodima posjeduju trepetljikavi epitel koji ima veliku sposobnost regeneracije, a sudjeluje u izbacivanju čestica sluzi kihanjem ili trepereći prema ždrijelu izbaciju čestice iskašljavanjem. Trepetljikavi epitel jako je osjetljiv na sušenje, osobito za zimskog vremena kod pasa koji borave u stanu, pa se uslijed grijanja dodatno isuši epitel što rezultira kihanjem.

Kihanje stoga predstavlja jedan od obrambenih mehanizama sluznice, te time osigurava prohodnost dišnih puteva. Kihanje također može biti posljedica neprilagođenosti sluznice, odnosno ako pas dugo boravi u toploj prostoriji, a nakon toga u hladnoj, sluznica je u nemogućnosti da se tako brzo privikne na hladan zrak i obrnuto, te se neprilagođenost manifestira kihanjem. Isto tako ako imunološki sustav ne funkcionira pravilno ili pojačano reagira na tvari koje nas okružuju dolazi do pojava alergija, odnosno hiper senzibiliteta sluznice koje se također očituju kihanjem. Kihanje se javlja i uslijed klimatskih promjena, stresa, a može biti psihičke naravi. Dakle sluznica će svaku promjenu bez obzira na uzrok signalizirati pored ostalog i kihanjem. No ne treba zaboraviti da kihanje također može biti posljedica bakterijskih i virusnih infekcija, koje mogu uzrokovati upalu sluznice odnosno rinitis, a isto tako i jedan od simptoma zaraznih bolesti.

Savjetujem Vam da s Vašim ljubimcem provodite što više vremena na svježem zraku, vodeći računa o tome da nije prehladno. Ako bi došlo do pojave učestalijeg kihanja, popraćenim iscjetkom, svakako se obratite svome veterinaru.

OZNAKE: