Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam ženku kavkaskog ovčara staru nepunih 7 godina. Do sada nije imala ni jedan okot, točnije nije se parila. U zadnje vrijeme primjećujem da teško ustaje. Prije par dana iz ležećeg položaja teško je ustala na prednje noge (u sjedeći položaj), a zatim se 3 puta pokušala dići, no nije mogla, pa je opet legla. Tada sam to pripisala tome da se zaležala, jer je, nakon što sam je okupala, legla i nije se dizala cca. 4 sata. No sada me to sve više brine, jer vidim koliko joj je teško ustati. Odvela bih je veterinaru, ali ona ne želi izaći iz auta čim vidi gdje smo stigle, jer je kao mala često posjećivala veterinara (pojela je komadić najlona kad je bila mala, zatim krpelji (piroplazmoza), cijepljenja..).

Kada je vozimo na cijepljenje, doktorica to obavi u autu jer nikako ne želi izaći. Hvala Vam na strpljenju i nadam se skorom Vašem odgovoru. Samo bih još htjela napomenuti kako joj zadnja 2 ljeta iz bradavica curi gusta, bijelo-žuta tekućina, no na dodir nisu bolne. 
Zabrinuta vlasnica Antonija

O: Bolesti lokomotornog sustava u pasa obuhvaćaju patološke promjene na zglobovima, kostima, tetivama, ligamentima i mišićima. Najčešće se javljaju u velikih i teških pasmina pasa.

U starijih pasa česta su oboljenja zglobova. Degenerativne promjene se primarno javljaju na hrskavici i koštanim dijelovima, uzrokujući stvaranje novih koštanih izdanaka ili izraslina. Bolest najčešće zahvaća zglobove koji su najviše opterećeni, ali se može javiti i na drugim zglobovima.

Artroza je bolest koja zahvaća tzv. prave zglobove, a to su zglobovi koji imaju zglobnu čahuru i sinovijalnu opnu.

Coxarthrosis je degenerativni proces na zglobnoj hrskavici kuka praćen subhondralnim upalama koštanog tkiva i periartikularnim bujanjem periosta. Primarno nastaje zbog istrošenosti zglobnih ploha u starih životinja (arthrosis senilis), a sekundarno kao posljedica drugih bolesti zgloba (distorzija, luksacija). Promjene zahvaćaju glavu bedrene kosti i acetabulum, a proces je uglavnom jednostran.

Spondiloza predstavlja degenerativne promjene na trupovima kralježaka, odnosno u intervertebralnom diskusu. Kralježnica se sastoji od kralježaka koji su povezani diskusima. Što je pas stariji to se diskusi više stanjuju, te kralješci postaju labilni i nestabilni. Baš zbog te nestabilnosti dolazi do pojačanog istezanja ligamenata, koji su s jedne strane naljepljeni na trup kralješka, a s druge strane na diskus, i okoštavanja njihovih hvatišta, a kao posljedica se javljaju koštani izdanci na rubovima kralježaka. Ti koštani izdanci mogu biti toliko veliki da spajaju trupove kralježaka i obilježje su spondiloze. Spondiloza se najčešće javlja kod starijih pasa.

Prognoza je promjenljiva i ovisi o lokalizaciji i stupnju oboljenja. Točnu dijagnozu moguće je postaviti jedino rtg. snimkom kralježnice i stražnjih ekstremiteta.

U terapiji se koriste analgetici i antireumatici čiju vrstu i dozu propisuje veterinar.

Pomoći mogu i različiti dodaci prehrani koji bitno olakšavaju ovakva stanja i utječu na kvalitetu života pasa.

Od preparata koji djeluju regenerirajuće na hrskavice, ligamenate i tetive u Pet centrima možete nabaviti: Petvital "GAG" - preparat koji pruža odličnu opskrbu sustava za kretanje s glikozamin glikanom (GAG). Njegovim djelovanjem obnavlja se i stabilizira struktura vezivnog tkiva (tetive, ligamenti, zglobna hrskavica, diskovi). Ovaj preparat je visokovrijedan kompleks prirodnih tvari koje povoljno djeluju u vrijeme skotnosti, u fazi rasta, kod povećanog opterećenja sustava za kretanje, a isto tako i kod starijih životinja. Sadrži aminokiseline i brašno morskih algi, osušene zelene usnate školjke te vitamin E i selen kao zaštitu od štetnih tvari koje nastaju staničnom mjenom tvari. Preparat je u prodaji u obliku tableta i praha.

Uz navedeno, u našoj ponudi je i "Caniviton forte", prah s visokim sadržajem glikozaminoglikana (hondroitin sulfat). On je dopunsko sredstvo prehrani za stabilizaciju lokomotornog sustava u pasa s visokim sadržajem glikozaminoglikana. Za efektivno jačanje i dugotrajnu zaštitu hrskavice preporuča se primjenjivati kroz period od najmanje 3 mjeseca.

U ponudi ljekarni Pet centra su i programi medicinske hrane renomiranih proizvođača:

- Hill's Prescription diet "j/d" hrana koja služi kao hranidbena potpora liječenju artritisa kod pasa, a sadrži visoku razinu EPA, omega 3-masnih kiselina koje smanjuju upalu oko zgloba i u zglobu, a dobivaju se iz ribljeg ulja dubinskih riba. Također sadrži antioksidantsku formulu s vitaminom E i C, selenom i beta-karotenom te na taj način pojačava zdrav imunološki sustav, a osim toga sadrži kontrolirane kalorije koje spriječavaju povećanje tjelesne težine, bez dodatnog opterećenja za zglobove.

- Royal Canin veterinary diet "Mobility support" i "Mobility special large dog" za pse kojima je tjelesna masa preko 25 kg. Indikacija za njenu upotrebu je pomoć u održavanju pokretljivosti zglobova odraslog psa, a sadrži zelenousne dagnje koje reduciraju simptome upale zglobova u pasa, te pomažu u održavanju pokretljivosti zglobova, sadrži i omega-3 masne kiseline dugih lanaca koje moduliraju upalne reakcije i imaju blagotvoran učinak na zglobove, također sadrži i sinergistički antioksidacijski kompleks koji reducira degradaciju stanične DNA, jača imunološki sustav i neutralizira slobodne radikale te sadrži umjerenu koncentraciju energije koja pomaže u prevenciji debljanja.

- Eukanuba veterinary diets, program "Joint Mobility" predstavlja potpunu hranu za pse koja pomaže u kontroli tjelesne težine s ciljem smanjenja opterećenja zglobova, te sadrži posebne sastojke koji pomažu zdravlju zglobova (glukozamin i hondroitin sulfat), boljem imunitetu, zdravlju probavnog sustava, boljoj kvaliteti kože i dlake, te dnevnoj higijeni zuba i održavanju normalnog nivoa šećera u krvi.

Iscjedak iz bradavice koji se javlja nakon tjeranja (do 2 mj.), mogao bi biti povezan s djelovanjem hormona prolaktina, čije lučenje bi bilo posljedica tzv. lažne trudnoće. Ova pojava u kuja nije rijetkost. Međutim, opisani iscjedak bi mogao ukazivati i na ozbiljnije oboljenje mliječne žlijezde, te Vam savjetujem da kuju svakako pregleda veterinar.

OZNAKE: