dragan vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Imam mačka starog  godinu i pol. Uzeli smo ga iz azila sa 6 mjeseci. Kastriran je u dobi od 8 mj. 3 mjeseca nakon kastracije počeo je mokriti po cijelom stanu. Veliku nuždu uredno obavlja u mačji WC. Prije je uredno obavljao nuždu u WC i baš nikad mu se nije dogodilo da to obavi negdje drugje. Probali smo špricati mjesta sprejem koji odbija mačke (kupljeno u Pet centru po preporuci zaposlenika), ali nikakva korist. Imate li neki savjet? Puno hvala. Renata

O: Mačke na svom teritoriju ostavljaju vidljive oznake kako bi označile svoje prisustvo ili posjed određenog područja. Tako, mačak štrcanjem urina označava svoj domaći teritorij. Najčešći razlog zašto kastrirane mačke označavaju teritorij jest kao posljedica stresa ili ljutnje na vlasnika.

Ukoliko se ljute na svoje vlasnike, mačke puno puta mokraćom obilježavaju predmete one osobe na koju se ljute. Primjerice, ako mačak ostaje predugo sam, ako ste morali izbivati iz kuće (a do sada to nije bio slučaj), nakon kastracije, ako mu premjestite zdjelice na drugo mjesto i slično, mačak će ciljati točno na osobne stvari osobe koja ga je naljutila. Stoga Vam savjetujem da malo pratite situaciju, možda otkrijete na što Vaš mačak reagira.

Kada neki mačak odluči poprskati mokraćom određeno mjesto, on zapravo postupa kao čovjek koji napiše pismo, znači on Vam nešto poručuje. Ženke i kastrirane mačke oba spola također prskaju mokraćom, jednako kao i nekastrirani mužjaci. Jedina je razlika u tome što one to rade rjeđe i što je miris njihove mokraće mnogo slabiji.

U našim centrima možete nabaviti različite učinkovite sprejeve za odbijanje mačaka od obilježavanja mokraćom, kao što je CSI Urine Cat/Kitten, Camon sprej odbijajući za pse i mačke...

Druga solucija, Feliway sprej ili difuzor, se temelji na suprotnom učinku. Feliway sprejem se pospreja mjesto koje mačak voli obilježiti, a sprej djeluje na principu mačjih hormona koje mačke ostavljaju kada obilježavaju predmete trljanjem svoje brade. Mjesto koje je mačka na taj način obilježila, ona više neće obilježavati mokraćom, već će ga nastaviti obilježavati trljanjem bradom. Feliway difuzor djeluje na način da se u zrak otpuštaju feromoni nakon što se aparatić uključi u utičnicu i ispunjava prostoriju svojim smirujućim djelovanjem pa će to smiriti Vašeg mačka.

U svakom slučaju, nadam se da ćete uspjeti riješiti situaciju s nepoželjnim ponašanjem ljubimca.

 

OZNAKE: