Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam dvije cure i jednog dečka. Cure žive skupa a dečko je odvojen, ali tako da se mogu pozdravljati, dirat nosekima i kad su vani zajedno se igraju sve dok mali ne poludi, onda ga moramo zaustaviti u nasrtajima želje za parenjem jer su mu cure mama i seka.  Pa eto zanima me da li je moralnije njega držati izoliranog i gledati ga kako periodički ludi dok se cure tjeraju ili ga sterilizirati/kastrirati. Ne znam koja se riječ odnosi za koji spol. Ako se odlučimo na taj korak koliki je rizik operacije? Zamorčić je sada star godinu dana i da li bi onda bez problema mogao živjeti u istoj nastambi s curama?
Hvala, Mihaela.

O: Za početak trebali bi prvo provjeriti da li Vama najbliža veterinarska ambulanta radi sterilizaciju ženki zamoraca ili kastraciju mužjaka zamoraca. Ovakav kirurški zahvat preporuča se obaviti u njihovoj mlađoj dobi (oko 5-8 mjeseci starosti). Sada postoji velika mogućnost da dođe do postoperativne komplikacije, zbog zaraštavanja rane pri čemu životinje osjećaju lagani svrbež, izvade šavove, ližu ranu i tako zagade rane. Ako Vaša mlađa "cura" do sada nije imala leglo, ne preporuča se parenje, jer dolazi do okoštavanja zdjelice i posljedično tome je težak porod i uginuće majke i beba.

Ukoliko kastrirate mužjaka u sljedeća tri mjeseca od operacije hormoni su još u cirkulaciji i mužjak pokazuje svoju muškost. Također je moguće da ga ženke poslije operacije tuku. Najbolje bi bilo da ih barem u tom periodu držite odvojene.

Konačnu odluku o kastraciji mužjaka moramo prepustiti Vama.