Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo muškog mačka s kojim odnedavno imamo dosta problema. Star je 1,2 god. Svaku večer se po nekoliko sati dere otkako je počeo osjećati da su se mačke počele tjerati. Cijele dane je nemiran. Jako ga volimo i razmišljali smo o kastraciji, ali nikako da se na to odlučimo  jer nemamo baš pozitivno mišljenje o tome. Mislimo da će nakon toga promijeniti svoj živahan karakter i žao nam je što nikada neće imati potomke te mislimo da će se jako udebljati. Sve više ipak razmišljamo o kastraciji, jer ne želimo da se muči. Molim vas da mi pobliže objasnite kastraciju, promjene koje izaziva u muških mačaka te što možemo očekivati. Unaprijed hvala. Eleonora.

O: Sve u životu ima svoje prednosti i nedostatke, pa tako i kastracija mačka. Prednost kod kastracije mačka je svakako u tome što će postati pravi umiljati kućni mačak, neće Vas uznemiravati svojim stalnim mijaukanjem u potrazi za ženkom i neće više obilježavati teritorij po Vašem stanu svojim urinom intenzivnog mirisa, za što mu je potrebno puno energije pa često izgleda mršavo i ispijeno. Da ga puštate van kuće tukao bi se s drugim mačorima i doma dolazio s mnogobrojnim ožiljcima i gnojnim upalama, a da ne spominjem zarazne bolesti kao što su mačja sida, panleukopenija mačaka, zarazni rinotraheitis i mnoge druge bolesti. Jedina prednost da mačka ne kastrirate i da ga puštate van je to da bi mačak vodio kompletno ispunjen svoj mali život, međutim vjerovatno bi puno kraće živio jer bi ga vani pogazio automobil ili bi uginuo od neke bolesti, a da ga držite u kući nekastriranoga je prava muka za Vas i za njega.

Svakako bih Vam preporučila da mačka kastrirate i to po mogućnosti što prije da se spolni hormoni što prije izluče iz cirkulacije, kako bi se mačak smirio i vodio jedan kvalitetniji život, a samom kastracijom također umanjujete mogućnost nastanka bolesti prostate, a miris urina oslabi.

Kastracija je danas rutinski postupak koji se radi u svim ambulantama male prakse. To je zapravo postupak odstranjivanja testisa iz skrotalnih vrećica. Mačak mora biti na tašte, što znači da prije operacije mora postiti barem 12 sati. Kastracija se radi u punoj narkozi, što znači da mačak cijelo vrijeme operacije spava. Kada zaspi, područje testisa se obrije i dezinficira. Zatim se naprave dva reza, jedan na jednom testisu i drugi na drugom. Kroz te otvore se izvuku testisi, podvežu se funikulusi i testisi se odrežu. Kastracione rane se ne šivaju, samo se lokalno posipaju antibiotskim praškom. Na kraju se još aplicira antibiotik produženog djelovanja pod kožu i to je sve. Kod kuće trebate mačku osigurati ležaj na mračnom i mirnom mjestu dok se budi iz narkoze i treba mu osigurati svježu vodu. Nije ga poželjno hraniti sve dok se potpuno ne probudi iz narkoze kako mu komadić hrane ne bi otišao u dušnik umjesto u jednjak.

Kastracija za posljedicu ima sklonost nakupljanja prekomjerne tjelesne težine. Mačak će biti mirniji, i uz to će imati veći apetit. Dnevni unos hrane se poveća za 26%, a energetske potrebe su manje za 30%. Kao posljedica debljanja može se javiti diabetes mellitus, a to je bolest gdje je poremećen metabolizam glukoze, mogu se javiti problemi s jetrom, bolesti srca i krvožilnog sustava, bolesti zglobova. Osim toga kastrirani mačori su skloni nastanku mokraćnih kamenaca jer rjeđe piju vodu i manje mokre, pa se mokraća koncentrira u mokraćnom mjehuru te se stvaraju uvjeti za formiranje mokraćnih kamenaca. Zbog svega gore navedenog bitno je paziti na prehranu nakon kastracije. Royal canin je proizveo specijalnu hranu za kastrirane mačore i sterilizirane mačke koja osigurava održavanje optimalne tjelesne težine i uvjete u mokraćnom traktu koji preveniraju formiranje mokraćnih kamenaca. Od Hill'sa je to Indoor Cat Adult, a od Eukanube Hairball-Indoor Adult. Što se hrane tiče, pozvani ste da prilikom kupnje u našim trgovinama konzultirate veterinare kako bi dobili potpune informacije i kako bi Vaš mačak bio sretna i zdrava kućna maca.

OZNAKE: