Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Svačićeva 61, Osijek

P: Imam kunića starog 1 g. i razmišljala sam o kastraciji jer imam osjećaj da ga to jako muči i sav je napet, gricka za noge i neprestano zašpricava i ispušta "kuglice" po kući u vrijeme kada se goni. Problem mi je to što sam čula da znaju uginuti nakon toga ili biti mirni i bezvoljni, tj. totalno drugi kunić nego prije kastracije, da li je to istina? Ne želim svjesno svog kunića prepustiti tome. Jedan veterinar mi je rekao da oni nisu zahvalni pacijenti baš što se kastracije tiče, a ja ne želim izgubiti svog kunića i dati ga u krive ruke. Zato vas molim, ako mi možete odgovoriti šta da napravim?
Hvala, Patricia

O: Kod kunića, nakon postizanja seksualne zrelosti u dobi od 6 mjeseci, mogu se često javiti promjene u ponašanju.

Kao što ste i sami primjetili, kunići postaju napeti i nervozni, vrlo često grizu za noge i gunđaju, ne daju se dirati ni maziti, mogu postati izrazito teritorijalni i iskazivati agresivnost prema ukućanima i drugim životinjama, a najneugodnija pojava je mokrenje i špricanje mokraće posvuda, najčešće tamo gdje ne bi smjeli, po namještaju.

Kunići imaju jak spolni nagon i vrlo brzo se razmnožavaju. Konstantno tjeranje, bez mogućnosti parenja, izaziva stres, a dugotrajni stres izaziva pad imuniteta, što pogoduje nastanku različitih bolesti. Kod ženki se vrlo često javljaju hormonalni poremećaji i "lažna trudnoća", što može rezultirati i upalama maternice - endometritis ili pyometra, a često se javljaju i tumori maternice i mliječne žlijezde. Kod mužjaka se često zna javiti tumor testisa, iako puno rijeđe nego kod ženki.

Preporučljiva dob za kastraciju je od 4 do 6 mjeseci, mužjake se može kastrirati i ranije, kad se testisi spuste u skrotalnu vrećicu.

O izvođenju kastracije pisala je kolegica Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med. ovdje.

Za svaku životinju anestezija nosi i određeni rizik. Međutim, anesteziološke tehnike i lijekovi su sve sigurniji, tako da je i rizik sveden na minimum. Informirajte se koje  specijalizirane veterinarske ambulante za male životinje ili veterinarske klinike rutinski izvode takve operacije.

Uobičajeno je da kunića donesete nešto prije zakazanog termina operacije, odnosno zahvata. Većina zahvata traje oko jednog sata. Nakon što se kunić počne buditi iz anestezije i pošto što se veterinari uvjere da je sve u redu, Vi dolazite po njega, a to je u pravilu 3-4 sata nakon operacije.

Kunić ne smije gladovati prije stavljanja u anesteziju, eventualno mu se može neposredno prije zahvata ponuditi samo visoko kvalitetno sijeno i voda. Čak što više, gladovanje prije operacije može dovesti do postoperacionih komplikacija (gastrointestinalni poremećaj) i problema u samoj anesteziji.

Svog ljubimca biste trebali donijeti u malom kavezu ili transporteru, bez prostirke. Važno je da ni u transporteru ni u kavezu, u koji ćete smjestiti vašeg kunića nakon dolaska od veterinara, nema stelje koja bi se mogla zalijepiti za ranu.

U ambulanti ćete dobiti informacije o provedenom operativnom zahvatu, postoperativnoj skrbi i o tome kada i da li trebate ponovno doći u ambulantu na antibiotike, analgetike, previjanje itd. Uvijek se raspitajte za telefonski broj koji možete kontaktirati u slučaju potrebe za hitnom intervencijom.

Postoji mogućnost da Vaš kunić bude obrijan ne samo na mjestu operacionog polja nego i na uhu ili nozi. To je mjesto gdje je dobio infuziju.

Pošto anestezija snižava tjelesnu temperaturu, kunića je potrebno utopliti. Kada dođete kući, smjestite vašeg ljubimca u kavez, u toplu i mirnu prostoriju. Ponudite primamljivu hranu kao što su mrkva, svježa biljka ili svježe trave, visoko kvalitetno sijeno.

Nakon sterilizacije, ženke kunića su obično mirne i vrlo često nakon operacije ne jedu jedan ili dva dana. Mužjaci se nešto brže oporavljaju jer je operacija kraća i lakša u odnosu na sterilizaciju u ženki.

Što se tiče promjene ponašanja, iskustva vlasnika kunića koji su kastrirani, govore samo o pozitivnim promjenama. Kunić neće više  biti  nervozan i napet te neće biti loših navika obavljanja nužde.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.