Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Pas male pasmine koji je kastriran pred tjedan dana od prvog dana ima problem sa inkontinencijom - prvih par dana je nekontrolirano urinirao, a sada svakih sat do sat i pol mora obaviti nuždu. U mokraći je neko vrijeme bilo i malo sukrvice. Da li je to normalno nakon takve operacije? Hvala na odgovoru,
Ivana

O: Zaraštavanje rane je individualne prirode - kvalitetnije je u mladih životinja, dobro držanih životinja, te u onih koje su u dobroj kondiciji. Stoga, i oporavak različito dugo traje.

U svakom slučaju treba voditi računa da je rana čista i suha i treba provjeravati bar dva puta dnevno znakove infekcije, otečenja, crvenila i iscjetka. Par kapljica krvi, odnosno sukrvica iz kastracione rane ne mora Vas zabrinjavati, no ako Vam se rana kod Vašeg psa iz bilo kojeg razloga čini sumnjivom, svakako ga odvedite veterinaru prije nego se stanje pogorša. Također, malo crvenila ili blago otečenje normalna je pojava, no krvarenje, iscjedak ili otvoreni rubovi rane (što će se dogoditi ako šavovi popuste ili ih pas prijevremeno skine) svakako zahtijevaju posjet veterinaru.

Poznate su različite kastracijske komplikacije kao što su krvarenja, prolaps organa i infekcije. Krvarenje iz arterije spermatike može nastati pri pogrešnom postavljanju ligature. Ponekad krvare i skrotalne žile, osobito proširene vene ingvinalnog područja zbog prekida prilikom prepariranja testisa. Do prolapsa organa može doći ako se funikulus prereže prekratko, neposredno uz testis, te dođe do ispadanja funikulusa spermatikusa. Moguće su infekcije pa treba poduzeti aseptične mjere. Kastracija može zbog hormona dovesti do urinarne inkontinencije, iako je to rijetka pojava.

Šavovi se, ako je rana uredno zacijelila, skidaju 10. dana nakon operacije, pa bi bilo dobro da pas čim duže nosi zaštitni ovratnik kako biste spriječili skidanje šavova ili lizanje rane. Ako mu smeta prilikom uzimanja hrane ili u šetnji, možete mu privremeno skinuti.

Inače, aktivnosti se moraju ograničiti u prvom tjednu nakon operacije, dozvoljene su lagane šetnje samo na povodcu.

Kako svaki ljubimac različiti reagira na operativni zahvat, moguće je da će Vašem ljubimcu trebati neko vrijeme za potpuni oporavak. Za to vrijeme osigurajte mu kvalitetnu hranu i njegu, kao što je: a/d (konzerva - Hill's), p/d (konzerva i suha hrana -Hill's), Convalescence support (konzerva - Royal Canin), Convalescence support Instant Diet (prah - Royal Canin). Kao potporu imunitetu preporučio bih Vam Immunoboost pastu za peroralnu primjenu.

OZNAKE: