Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Može li se hrčak kastrirati? Kupila sam ga prije dva tjedna i užasno smrdi, ali to je tek počelo nedavno. Mužjak je. Mislim da zato smrdi, to što se tjera ili nešto jer redovito mijenjam stelju i čistim kavez.
Hvala,
Sonia

O: Kastracija hrčka je moguća, no s obzirom na specifičnost i osjetljivost vrste,  odnosno stručnost osoblja i opremljenost, takvi se zahvati na malim glodavcima kod nas, nažalost, ne rade u svim ambulantama.

Pokušajte se obratiti Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, Klinici za kururgiju, ortopediju i oftalmologiju,  docentu dr.sc. Draženu Vnuku, Veterinarskoj ambulanti "Šapa" ili Veterinarskoj ambulanti "Buba", gdje će Vas detaljnije savjetovati i uputiti o dotičnom zahvatu.

No, moja je preporuka da takav operacijski zahvat izbjegnete ukoliko nije apsolutno neophodan.

Inače, hrčci su izrazito čiste životinjice i mnogo vremena provode čisteći se i uređujući svoje krzno. Nije preporučljivo kupati ih u vodi i sa šamponom. Za čišćenje krzna može poslužiti šampon za suho pranje glodavaca (npr. "Trixie" Trocken-Shampoo). Prah se utrlja u dlaku, ostavi da kratko djeluje te se pažljivo isčetka ili se životinjicu istrlja mekom krpicom. Hrčci se u prirodnom okruženju "kupaju" u pijesku. Kotrljajući se i okrećući održavaju krzno čistim, a na taj način uklanjaju i višak masnoće. Oni uživaju u ovoj aktivnosti pa Vam preporučam da im u nastambu smjestite posudicu sa sitnim pijeskom. Možete koristiti i pijesak za činčile.

Redovno čišćenje nastambe također je preduvjet za prevenciju lošeg mirisa. Hrčci najčešće koriste jedan ugao nastambe u kojem obavljaju nuždu te im možete na to mjesto postaviti mali WC ispunjen granulama koje imaju veliku moć apsorpcije. Ovakav WC trebalo bi očistiti svaki dan, a možete ga potražiti u našim trgovinama.

Za dezinfekciju nastambe možete koristiti "Virkon". To je prah koji se rastopi u vodi, a ima jak baktericidan, fungicidan i virucidan učinak. Ovaj preparat je također u stalnoj ponudi trgovina Pet centra.