Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam malog westija, kujicu, staru dva mjeseca, koja je uredno cijepljena. Pala je sa stepenica, visine 60-tak cm, ali je nastavila normalno hodati, igrati se i trčati. Mama je otišla s njom kod veterinara, ali on nije našao nište neobično u njenom hodu i držanju. Dva dana nakon toga, upala je u blato igrajući se s drugim psićem i ja sam ih okupala. Dan nakon toga počela je čudno kašljati, kao da hoće nešto izbaciti iz grla, veterinar joj je dao neku zaštitnu injekciju, ali je nije pregledao. Često tako kašlje, ali ništa ne izbacuje, kao da se guši. Da li joj smijem davati neke sirupe? Veterinar nam kaže da to nije zabrinjavajuće, da je to obična prehlada, a mene je strah da nije pri padu oštetila pluća pa se još prehladila?

Molim Vas kažite mi na što da obratim posebnu pažnju ako su pluća u pitanju? Napominjem da i drugi pas kašljuca. Hvala vam, Lana

O: Kašalj je refleks izazvan nadražajem određenih dijelova dišnog sustava koje nazivamo tusigene zone. Posebno je osjetljiva sluznica grkljana i sluznica u predjelu račava dušnika. Drugi dijelovi dušnika i veliki bronhi znatno su manje osjetljivi, dok su sitni ogranci bronhalnog debla i alveole potpuno neosjetljivi za refleks kašlja. Životinje bolesne na plućima kašlju ako je istovremeno patološkim procesom zahvaćena i sluznica velikih bronha ili porebrica. Visceralna i parijetalna porebrica, dio ždrijela i nosa također pripadaju vrlo osjetljivim tusigenim zonama. Kao podražaj na kašalj najčešće djeluje razvoj upalnog procesa, prisutnost sekreta i krvi, prašina, strana tijela, plinovi, dim ili hladni zrak.

Kašalj može biti i simptom srčanih bolesti i kolabirane trahe. Također se može javiti kod trauma, kod kojih dolazi do ozlijeda prsnog koša. Kako niste naveli da li je pas cijepljen protiv zaraznih bolesti, te čišćen od crijevnih nametnika, ne može se ni to isključiti. Kako kašljuca i drugi pas, također se ne može isključiti ni infekcija.

Svakako, da bi se postavila ispravna dijagnoza, te se utvrdio pravi uzrok kašlja, svog psa odvedite veterinaru. Veterinar će na temelju kliničkog pregleda te drugih dijagnostičkih zahvata (RTG, UZV, mikrobiološke pretrage, a po potrebi i EKG) zasigurno doći do dijagnoze. Na temelju postavljenje dijagnoze, odredit će se adekvatna terapija, ukoliko ona bude potrebna. Nikako nemojte sami provoditi terapiju.

OZNAKE: