vladokordic-web1

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
 Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Imam 25l ciklirani akvariji sa filterom, grijačem koji je sada isključen jer je ljeto. U akvariju imam 4 neonke, 5 gupija, 2 puža jabučara i tri platija. Prije 14 dana nekoliko gupija mi je uginulo i akvariji sam tretirao sa Contra Spot ljekom za parazite i to dvije sedmice. Uglavnom nakon sto sam stavio taj ljek nijedna riba nije uginula i ribe su pocele ponovno veselo jesti i plivati.  Stvar je u tome da jedan platy jucer ujutro počeo se skrivati skoro cijeli dan u kućici na dnu. Izađe samo malo da pojede kad ih hranim i vrati se unutra. U kućicu bi nekada prije ušao ali bi bil0 malo i vratilo bi se vani plivati. To traje dva dana, ostale ribe izgledaju ok i jedu uredu. Mislav


O: Iz Vašeg maila je vrlo očito da se radi o prenapučenom akvariju (premalog kapaciteta). Za navedene ribe je potreban akvarij od minimalno 50 l, a do navedenog volumena se može doći jednostavnom računicom. Svaki gupi i plati trebaju minimalno 5 l vode (ukupno 40 l), a tu su još i neonke za koje trebate minimalno 10-15 l vode. Gore navedeno ne znači da akvarij ne može dobro funkcionirati ali je za njegovo održavanje potrebno uložiti puno više truda, a ribama bi što prije trbalo osigurati veći akvarij (u skladu s Vašim mogućnostima) ili dio riba preseliti u novi akvarij kako bi im se omogućio primjeren prostor za rast i razvoj.Preparat Contra spot se koristi za suzbijanje parazita Ichtiopthirius multifiilis. Ichtio se manifestira sitnim bijelim točkicama po tijelu, a bolest je uglavnom vezana uz stres. Kada ribama uslijed stresa (transport, loša kvaliteta vode skučeni akvarij itd) padne imunitet lako dolazi do razvoja bolesti. Preparat djeluje na Ichtio, a na većinu drugih bolesti (osim oodiniuma trichodinia i škržnih crva) nema učinka te ga treba primjenjivati samo kada ste potpuno sigurni u diagnozu.
Na žalost nisam u mogućnosti dati precizan odgovor kada je u pitanju čudno ponašanje platija. Naime, po opisanom u Vašem mailu se ne može postaviti diagnoza. Riba je zbog nečega promjenila uobičajeni način ponašanja, a što je na to utjecalo iz maila nije vidljivo.
Preporučio bih Vam da spornu ribu odvojite u zaseban karantenski akvarij (dva tjedna). Ukoliku unutar dva tjedna ne bude vidljivih promjena na tijelu (bijele točkice, krvavi podljevi, mršavljenje i sl.) te riba normalno uzima hranu i pliva možete je vratiti u akvarij.
Svakako je potrebno obratiti pažnju na ponašanje ostalih riba u akvariju te u slučaju da uočite bilo kakve promjene na tijelu riba odmah reagirati. Ukoliko niste sigurni u diagnozu možete koristiti preparate širokog spektra djelovanja poput primjerice Medimora (Easy life).