vladokordic-web1

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
 Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Posjedujem dvije crvenkapice, stare do 6 mj. Molim odgovor na nekoliko pitanja. Kako prepoznati spol? Možda po obliku repa, pošto jedna ima rep u "jednoj ravnini", dok je drugoj (ili drugome) rep raskošniji, širi se u tri smjera? Držim ih u akvariju od (samo) 10 L, te mijenjam vodu svakih 4-5 dana. Koliko biste najduže preporučili da ih se može ostaviti u istoj vodi, za vrijeme godišnjeg odmora, uz hranjenje izvjesnom tabletiranom hranom? Koju biste tabletiranu hranu preporučili za period od 2 tjedna?

Hvala lijepo, Ivan


O: Spolni dimorfizam kod “zlatnih ribica” gotovo da i nije izražen, a o tome možete više pročitati ovdje.

Što se tiče kapaciteta akvarija, moram primjetiti da nije dostatan za dvije ribice pa Vam iz istog razloga ne mogu preporučiti da ih u istom ostavite dulje vrijeme. Naime, za svaku zlatnu ribicu je potrebno osigurati minimalno 2 l vode po centimetru duljine tijela.

U praksi to za dvije malene ribe znači barem 15-ak litara za početak, a nakon toga postepeno povećavanje kapaciteta akvarija (što prije to bolje). Zlatne ribice mogu narasti poprilično velike, 10 i više centimetara, te se zbog toga preporučuje odmah nabaviti veći akvarij kako bi se izbjegli problemi koji se mogu javiti držanjem riba u akvariju premalog kapaciteta. Osim toga, na ljetnim temperaturama voda jako hlapi, što znači da će se korisni kapacitet akvarija od 10-ak litara u primjerice 2 tjedna smanjiti za barem 15-ak posto. Ribe mogu preživjeti u takvim uvjetima, ali to nije nešto što bih preporučio. Korištenjem višednevne hrane zbog postepenog otapanja takve hrane kvaliteta vode se dodatno pogoršava, što je posebice opasno za male akvarije.Ukoliko koristite takvu hranu ostatak je potrebno izvaditi iz akvarija odmah po povratku, a također je potrebno što prije izmjeniti dio vode.

Na tržištu postoji nekoliko različitih višednevnih obroka, od kojih bih iz naše aktualne ponude izdvojio sljedeće: Tetra Min Holiday - Hrana za 7-14 dana 36 g, JBL Holiday - hrana za ribice tijekom praznika 33 g, JBL Holiday Red - hrana za zlatne ribice tijekom praznika 26 g, Karlie Holiday hrana za ribe, Dajana Holiday block hrana za 14 dana.