Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam kanarinca oko godinu dana. Nije mi prvi - imam ih cijeli život. Ali ovaj nakon promjene perja nije počeo pjevati. Davala sam mu vitamine, sada jede žutanjke. Kroz godinu voli jesti mrkvu, jabuku, breskve, blitvu... Sada, već 5 mjeseci, ne ispušta nikakve zvukove - niti pijuk. Uvijek stoji na istom mjestu, nitko ga ne uznemirava - od početka je dosta pitom i nije nervozan kad je netko blizu njega. Nikad nije na propuhu, ne stavljam krletku na prozor, redovito ga čistim - svaki drugi dan mjenjam pijesak, vodu mjenjam nekoliko puta dnevno. U dućanu su mi preporučili da kupim još jednog kanarinca da bi se ovaj moj "podsjetio" kako se pjeva (znači za koju godinu ću imati nekoliko kanarinaca, ako idem po toj preporuci - svake godine +1).

Tražila sam kazete ili CD s pjesmom kanarinaca ali ih nema. Zdrav je, nema proljev, skakuće, ali se ne glasa. Izmet je pregledan na vet. faksu i sve je uredu.
Hvala! Jasminka

O: Vi se vrlo dobro brinete o svome kanarincu, poduzeli ste većinu mjera koje bih Vam predložila (posebno pregled izmeta na Veterinarskom fakultetu), dobio je i vitamine i svježu zelenu hranu.

Kanarinci su vrlo osjetljive ptice i podložne bolestima, stresovima i depresijama; poznato je da se oni moraju osjećati kao "gazda" na svom teritoriju, a svaka promjena mjesta i visine na kojoj je postavljena njegova krletka iskaže se u njegovom ponašanju, prestaje pjevati, mitari se kada za to nije vrijeme, sjedi pokunjen na jednom mjestu.

Također, treba obratiti pažnju na njegovu ishranu. Prekomjerna količina hrane, a u njoj i vitamina i minerala, te davanje hrane s našeg stola (posebno čokolada) vodi u pretilost, čiji je glavni simptom prestanak pjevanja. S druge strane, vitamin A vrlo je bitan kod ovih ptičica, te se njegov manjak u ishrani također može manifestirati u prestanku pjevanja.

Da li se u blizini njegove krleteke nalazi neki od kućnih aparata koji pri svom radu ispušta topli zrak (npr. štednjak, zamrzivač) ili rashladni uređaji koji su sve prisutniji u našim domovima? Sve navedeno mogući je uzrok promjene ponašanja u ptica (ne pjevaju). Prestanak pjevanja može biti i jedan od simptoma raznih bolesti kao srčani udar, šok, prehlada, tumor, kožni paraziti, ljuskave nogice, problemi s očima (upale, vodnjikavi izgled oka).

Preporuka je da još jednom sve dobro pregledate u njegovoj okolini, pregledajte još jednom i samog kanarinca, obratite pažnju na njegovu ishranu, uzrok promjene njegovog ponašanja se sigurno tu negdje krije.

Na žalost, bez detaljnijih podataka o samoj ptici i kliničkog pregleda, ne mogu Vam reči ništa preciznije od navedenog.

OZNAKE: