Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Provjerio sam već postavljena pitanja o kanadskim vjevericama i nisam pronašao odgovor pa zato pišem, inače pozdravljam ovakvo objavljivanje pitanja i odgovora jer se zbilja može naći dosta korisnih informacija. Kupio sam 9 mjeseci staru vjevericu prije pola godine u trgovini kućnim ljubimcima. U trgovini su me upozorili da vjeverice i nisu baš društvene, odnosno da su prilično plahe i da će trebati vremena dok se navikne na okolinu. Naravno, vjeverica treba svoj mir i ne očekujem sad da izvodi trikove, ali volio bih je pustiti malo izvan kaveza pa me zanima kako doprinijeti tom procesu prilagodbe jer mi je čudno da je toliko plaha do te mjere da bježi u sklonište pri bilo kakvom pokretu.

Inače smo u obitelji svi uistinu obzirni i odgovorni prema ljubimcima pa pretpostavljam da možda čak ima traume iz trgovine u kojoj je provela dosta vremena. Problem će biti i čišćenje kaveza pa Vas molim i prijedlog kako to što bezbolnije izvesti jer ću vjevericu morati doslovce uloviti i staviti u manji kavez dok ne očistim njen. Drugo moje pitanje je kako odrediti da li se radi o mužjaku ili ženki u slučaju da vjeverici dovedem društvo i da li su mogući problemi na relaciji dva mužjaka/ženke u istom kavezu. Hvala na Vašem vremenu. Darko

O: Ne postoji pravilo u kojem vremenskom periodu bi se pojedina životinja trebala prilagodit na novu sredinu i čovjeka.

Agresivno ponašanje i forsiranje s naše strane zasigurno ne pridonosi brzini prilagodbe. Vjeverice su vrlo znatiželjne, ali i plahe životinjice pa u igri možete pridobiti njihovo povjerenje. Sjemenke ili lješnjake valjajte po rukama kako bi na njima ostao Vaš miris te ih ponudite vjeverici. Na taj način će uzimanje hrane povezivati s Vašim mirisom.

Kad uočite da je vjeverica prihvatila nagradu budite strpljivi i sljedeći put joj pokušajte hranu dati iz ruke. Budite strpljivi jer je ponekad potrebno i par sati dok ne privolite vjevericu da Vam dođe. Sljedeći korak je postavljanje ruke unutar krletke (bez naglih pokreta).

Tek kad ste sigurni da se vjeverica navikla na Vaše prisustvo možete pokušati s puštanjem iz kaveza, uz veliki oprez. Vjeverice su izuzetno brze i okretne (ponekad ih je moguće uhvatiti jedino mrežicom).

No, na žalost uvijek postoji mogućnost da vjeverica nikad ne dopusti čovjeku da joj se približi i to ovisi isključivo o vjeverici.

Vjeveričin spol se određuje po vidljivim vanjskim spolnim obilježjima. S obzirom da su izuzetno teritorijalne životinje, dovođenje istospolne jedinke može rezultirati sukobom.