Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Već sam pola godine sretan vlasnik kanadske vjeverice (chipmunk) i u tom razdoblju sam je uspio dosta pripitomiti tako da normalno ide van iz gajbe, penje se po meni, jede mi iz ruke itd. Na žalost, povremeno me zna iz čista mira ugristi. Vidio sam da je to ponašanje nekako postalo češće s hladnijim danima. Zanima me postoji li neki način da uklonim takvo ponašanje; radi li se možda o problemu sa zubima zbog kojeg bih joj morao nabaviti nešto za glodanje (pokušao sam sa drvom za hrčke koje ne želi glodati), je li to neko "predzimsko" raspoloženje ili jednostavno takva narav životinje? Molio bih vas za pomoć, jer je stvarno ne bih želio osuditi na kavez, već želim da ima više slobode.

Unaprijed vam zahvaljujem.

Marko

O: Kanadska vjeverica potječe iz travnatih prerija SAD-a, Azije i Kanade. Naraste oko 25 centimetara. Životni vijek im je između 5-8 godina, a žive u podzemnim rovovima blizu stijenja, srušenih debala ili ograda. Tipične su im obrazne vrečice za spremanje hrane, koje ispunjene mogu doseći veličinu cijele vjeveričine glave. Niz leđa im se pruža nekoliko crnih pruga. Postoji jako puno vrsta, a neke od njih jako je teško razlikovati. Nisu ljubimci koji se mogu u potpunosti pripitomiti, neće spavati u ruci i maziti se, jednostavno prehiperaktivni su. Ali zbog toga nisu ništa manje dobri ljubimci, niti su manje zabavni.

 

Potrebno im je pružiti jako puno ljubavi, vremena i strpljenja da bi se lakše i brže priviknuli na vlasnika. Najprikladnije je nabaviti mladu vjevericu koja je uzgojene u zatočeništvu. Potreban im je prilično veliki kavez, no isto tako voli boraviti - kao i drugi kućni ljubimci - izvan kaveza.

 

Neke vjeverice vole društvo, a neke u određeno doba godine počnu izbjegavati društvo, kao što je vjerovatno slučaj sa Vašom vjevericom i to Vam poručuje na način da Vas grize, tim više što je glodavac. Ako Vas pokuša ugristi pokušajte je odvratiti na način da je polagano lupkate po nosu. Vjevericu su jako znatiželjna bića, pa na neki način "grickanje" Vaše ruke može biti samo znak istraživanja. Najčešće su takve radnje instiktivne, a mogu biti i jedna od refleksnih reakcija. Svaki Vaš pokret može iznenaditi Vašu vjevericu i predstavljati neku vrstu stresa, pa grize vlasnika da bi se stresa oslobodila.

 

Ako je Vaš ljubimac zaigran, uzima hranu i vodu nemate razloga za zabrinutost. Svakako joj ponudite nešto od pribora za glodanje, vjerojatno će nešto od toga prihvatiti.

 

Svakako možete posjetiti svoga veterinara kako biste isključili mogućnost problematike usne šupljine ili zubala.