Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Možete li napisati ponešto o osobinama papige opatice (kaluđerice) - monk parrot.
Hvala, Morana.

O: Kaluđerica je južnoamerički papagaj, naseljava područja Bolivije, južni dio Brazila, centralni dio Urugvaja i Argentine i živi na nadmorskim visinama iznad 1000m. Veličina kaluđerica je oko 27-30 cm, što ih ubraja u srednje papagaje. Ima plavo-zeleni rep i jaka zelena leđa, dok je prsište sivo-plavo s crnim poprečnim prugama.

Čelo je sivo-bež, tjemeni dio glave je zelen. Krupne crne oči i prilično snažan bijelo-siv kljun su karakteristike ovih papagaja. Mužjak je neznatno krupniji, a mladi se razlikuju od roditelja po nešto umjerenijim bojama i prsište im je sivkasto sa slabo izraženim prugama, dok kasnije postaje plavičasto, a pruge intenzivnije i izražajnije, što ih svrštava u jedinstveni red Myiopsitta. U jatu se prilično glasno oglašavaju, naročito kad su u opasnosti ili kad primjete nešto neuobičajeno.

Hrane se kao i većina drugih vrsta srednjih papagaja, uz obavezan dodatak minerala i vitamina. Naravno, ne smijemo zaboraviti voće i povrće koji dopunjavaju sjemensku hranu.

Kao kućni ljubimac, kaluđerica je u početku bučna, dok se ne navikne na ukućane i prostor. Nakon prilagodbe se rijetko glasno glasa, a kako posjeduje mogućnost oponašanja govora do stotinjak riječi, brzo će postati drag ikućni ljubimac.

OZNAKE: