Odgovara:
Ivan Marić, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Zanima me možete li mi reći o održavanju vodenih kalifornijskih kornjača. Također me zanima koliko ću davati hrane velikim, a koliko malim kornjačama.
Hvala, Anja

O: Trachemys scripta elegans, Crvenouha kornjača ili Kalifornijska kornjača, najčešća ja vodena kornjača kućni ljubimac. Za smještaj vodene kornjače trebate nabaviti akvarij/terarij, grijač, svjetlo i filter. Kod izbora akvarija morate imati na umu da će kornjača s vremenom narasti. Stoga, što veći akvarij nabavite, tim bolje za kornjaču.

Za početak, dok je kornjača mala, možete koristiti i manje akvarije, a kao jeftinija zamjena mogu poslužiti i plastični terariji. Kornjače ne zahtjevaju veliku dubinu vode, pa je bolje izabrati što duži akvarij da imaju veću vodenu površinu za plivanje.

Unutar akvarija potrebno je kornjači osigurati "kopno" - prostor lako dostupan i suh na kojem se kornjača može sunčati. Dno akvarija možete prekriti šljunkom ili kamenjem, a pri tome pazite da šljunak bude veličinom veći od glave kornjače kako ga ne bi mogla progutati.

Temperaturu vode u akvariju održava se adekvatnim grijačem, čija potrebna snaga ovisi o veličini akvarija. Temperatura se mora kretati između 23°-28°C, optimalno je 26°C. Uz temperaturu vode neophodno je osigurati sunčevo svjetlo ili lampu adekvatnog spektra. Temperatura vode i adekvatno svjetlo potrebni su kornjači za termoregulaciju, za sintezu D3 vitamina te kao stimulacija u hranjenju.

Kornjače prljaju vodu više nego akvarijske ribice, a čistoću vode održava se promjenom dijela vode i prikladnim filterom (za odrasle kornjače najadekvatniji je vanjski filter).

Kalifornijske kornjače su mesožderi, u prirodi se hrane ribicama, račićima, puževima i punoglavcima. Treba ih hraniti u vodi jer bi u protivnom moglo doći do gušenja. Hraniti ih možete ribom, piletinom, jetricom ili gotovom dehidriranom hranom i račićima. Postoje gotove hrane posebno za mlade ili odrasle kornjače. Mlade je potrebno hraniti 1-2 puta dnevno, dok je za odrasle dovoljno i svakih 2-3 dana. Količinu hrane prilagodite kornjači tako da joj ponudite koliko može pojesti, jer nakon što se najede napraviti će pauzu. Da bi izbjegli prljanje vode, kornjaču možete hraniti i u posebnoj posudi, ali ne zaboravite da se kornjače hrane isključivo u vodi.

U Pet centar dućanima možete potražiti širok asortiman opreme za držanje kornjača i dobiti savjete od naših akvarista i veterinara.