Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam njemačkog ovčara starog 7 mjeseci i zanima me što mu dati da dobije onu bakrenu boju? I da li mu smijem davati kalcij i glukozamin u ovoj dobi zajedno i ako da u kojoj količini? Inače jede Pedigree junior maxi hranu. I još jedno pitanje: u lijevom oku ima kao jednu pjegicu malo tamnije boje od svojih očiju, pa me zanima što to znači i da li je opasno? inače dobro reagira na to oko, vidi normalno.
Unaprijed hvala! Maja Mihovilić

O: Kako je štenetu velike pasmine potrebno 15 mjeseci da odraste, takav dug i posebno delikatan rast (razvoj koštanog sustava) odvija se u dvije faze.

Bitni faktori u fazama razvoja su energetske potrebe, zrelost probavnog sustava i razvoj zubala. Od 5. do 15. mjeseca razvija se mišićna masa i konsolidiraju se koštane strukture šteneta. Unos energije treba biti strogo kontroliran kako bi se spriječilo prekomjerno dobivanje na težini koja može za posljedicu imati deformaciju koštanog sustava.

Hondroitin i glukozamin imaju funkciju zaštite zglobova, a kalcij osigurava dobru konsolidaciju koštanog sustava, tako da ih možete istovremeno davati psu kao dodatak prehrani Canina Welpen Kalk - na 5 kg 3 tablete ili 1 čajna žlica praška; Canina Petvital GAG tablete - na 15 kg 1 tableta).

Kako bi osigurali optimalnu pigmentaciju dlake u prehranu možete dodati Canina Biotin forte tablete (na 10 kg 1 tableta) ili Canina morske alge (na 25 kg 5 tableta).

Iris ili šarenica može biti jednobojna, imati koncentrične krugove boje, mrlje tamnijeg pigmenta, mrlje plave boje ili bit posuta mrljicama plave boje. Da oba oka psa nisu uvijek iste boje nije rijetka pojava. Jedno oko može biti pigmentirano dok je drugo plave boje ili oba oka mogu biti pigmentirana u različitim bojama. Kad je šarenica obojana sa dvije ili više boja, medicinski termin za takvo stanje je heterokromija iridis. Naravno, takvo stanje ne ometa normalnu funkciju oka. Za konačnu dijagnozu i prognozu stanja obratite se na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta.

OZNAKE: