Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Pas mi ima buhe i ne znam više što da upotrijebim da ih više nema. Kupala sam ga i šamponom protiv buha i ima ogrlicu protiv buha i sprej. To mu je malo pomoglo, ali se još uvijek svrbi. Imate li kakav prijedlog kako da uklonim buhe?
Unaprijed hvala, Ivana Andl.

O: Ove godine svi vlasnici pasa i maca vode "veliki rat" protiv buha (krpelji su ipak trenutno popustili i odstupili). Moramo Vas upozoriti da buhe NE šIVE na psu ili maci - one na njima povremeno obitavaju i to kada se hrane, pri čemu ubadaju domaćina (psa) i 24-36 sata nakon obroka krvlju.

U okolini naših ljubimaca (tepisi, dekice, naslonjači) izlegu 50-tak jaja dnevno i tako kroz 100 dana života jedne buhe, prošire svoju populaciju u velikom broju. Dva su koraka u "ratu"protiv buha. Prvi je da tretiramo ljubimca preparatima u obliku ampula (Frontline Combo ampule, Advantix ampule - buha se mora nahraniti krvlju domaćina da bi uginula u tijeku 24 sata) ili da ljubimce poprskamo Frontline sprejem koji nametnike ubija trenutno, ili da mu stavimo ogrlice poput Kiltex (anti parazitno djelovanje) ili preparate na bazi esencijalnih ulja (kokos i drugo) i kapamo duž kičme svakih 3 cm po par kapi (Verminex kapi).

Istovremeno slijedi drugi korak, a to je tretiranje okoline (kućice psa, tepiha, dekica, namještaja, parketa) sprejevima protiv vanjskih nametnika (Biokil, Bio-Insect Shocker, Capha Des Clean). Bit je poprskati što veću površinu, po mogućnosti izaći iz stana da sve bude zatvoreno i tako ostaviti par sati. Nakon toga sve prozračiti (buhe i njihove larve ne podnose sunce i niske temperature, ispod 3ºC) i postaviti deke i tepihe na sunce i vjetar, stan posisati i vrećicu iz aparata baciti odmah, a cijeli ovaj postupak ponoviti (2.korak) za 14 dana, jer u međuvremenu su se razvile iz preostalih jaja larve, nimfe i odrasli oblici buha.

OZNAKE: