Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Bok ja sam Ana i već sam vam slala mnoga pitanja pa tako šaljem i ovo. Zanima me kako da mog hrčka smirim. Kada je god u kavezu izgleda mi kao da želi ići van, a kada ga izvadim počne trčati i ne mogu ga uhvatiti. Negdje se zavuče i treba mi najmanje 20 minuta dok ga nađem, a onda ga još moram loviti. A kada ga stavim na povodac, tako ga samo stežem i mučim!!! Molim vas recite mi što da radim. Usput hvala što ste programirali ovu stranicu jer mnogima dobro dođe, pa tako i meni jer ne moram ići kod veterinara.
Molim vas odgovorite!!!
Ana

O: Hrčak je po prirodi vrlo živahan. Voli kretanje po što većem prostoru, otkrivati nova mjesta, njuškati i istraživati. To mu pruža mogućnost da prouči okolinu, te upozna ljude koji se brinu o njemu. Vjerojatno mu je to zanimljivije nego vrtjeti se u kolutu koji ga neće nikud odvesti. Soga, kavez u kojem je smješten obavezno treba popuniti odgovarajućom opremom koja će mu omogućiti da se igra i stalno bude u pokretu. Pritom je važno voditi računa i o njegovoj potrebi da na gotovo svemu oštri zube, pa je najbolje da igračke u kavezu budu plastične, a ne drvene. Jedna od njegovih najomiljenijih igračaka je kolut koji se vrti i služi za istrčavanje. Da bi u potpunosti ispunio svoju svrhu, prilikom kupovine provjerite da li je osovina stabilna i da li se pravilno vrti, kako se hrčak ne bi povrijedio ako neplanirano ispadne iz nje. Ako kolut počne škripiti nakon nekog vremena, potrebno je osovinu očistiti. Labirint je još jedna od igračaka u kojoj hrčak neobično mnogo uživa. Pomoću ove igračke hrčak će vježbati svoju spretnost i sposobnost da se izvuče iz bezizlaznih situacija baš kao što bi to radio u prirodi gdje ga vrebaju grabljivci. Sigurno najjednostavnija od svih navedenih igračaka je obična kartonska ili plastična cijev. Njezin otvor treba biti dovoljno velik kako bi se hrčak nesmetano provlačio kroz nju. Postoje različite drvene ploče i okviri za penjanje s rupama kroz koje hrčak može prolaziti. Potrebno je provjeriti da li su rupe dovoljne veličine za Vašeg hrčka jer su neke pogodne samo za male vrste hrčaka.

Osim igračaka za kavez vrlo je praktična i njima zanimljiva kugla kojom "šeću" po stanu (u ponudi u našim Pet centrima: FOP RunAround za hrčke), a ujedno je hrčak Vama pod kontrolom.

Svakako posjetite naše Pet centre kako bi u zaista širokoj ponudi igračaka i opreme za hrčke izabrali najprikladnije za Vašeg kućnog ljubimca.