petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Obraćam se Vama u nadi da mi možete pomoći oko problema sa zlatnim ribicama. Naime,  oko Nove godine sam uočio bijele mrlje i maglicu na mojim ribicama, tada sam im počeo davati - liječiti sa Baktopurom vjerujući da boluju od bolesti kolumnaris, prema preporučenim dozama. Nije pomoglo - u nabolju ruku je smanjilo simptome. Prije dva tjedna prebačene su na JBL- ov Furanol. Iz početka je izgledalo da su bolje, ali nakon nekoliko dana se već spomenuta maglica opet počela vraćati. Ono što me jako brine jest što su ribice od danas neobično mirne, što inače nije slučaj. Molim Vas za pomoć i unaprijed Vam se zahvaljujem. Ivan

O: Prema Vašem opisu dalo bi se naslutiti da se radi o gljivicama koje su se sekundarno počele umnažati na koži zlatnih ribica.

Često se događa da se kolumnaris, kao bakterijska bolest koju uzrokuje Flexibacter columnaris, zamjeni sa gljivičnim oboljenjima.

Akvaristima početnicima najlakše je bolesti razlikovati utoliko što se kolumnaris obično razvija na ustima kao paučinasta "presvlaka", odnosno stječe se dojam kao da je ribica pojela komadić vate, i širi se, ukoliko se na vrijeme ne pristupi liječenju, do sedlastog dijela ribe na leđima.

Gljivice, pak, od kojih najčešći uzročnik je Saprolegnia sp., nikada ne pogađaju zdravu ribu, što je veoma važno imati na umu. Simptomi na ribicama su slični kolumnarisu, ali češće cirkularne promjene u obliku paučinastih mrlja, zahvaćaju cijelo tijelo nasumično i šire se i na peraje. Dakle, ovi mikroorgaizmi su i inače prisutni u nekoj količini u akvarijskoj vodi, no da bi se bolest razvila obično postoji drugi "okidač" koji ribu dovede u stanje kompromitiranog imuološkog sustava (npr. parazit oštetio kožu i smanjio produkciju obrambene sluzi koja ribu štiti). Takva riba onda postaje idealan subjekt za razvoj gljivične infekcije. Osim parazita i stresa "okidač" za razvoj bolesti mogu biti i u velikom broju slučajeva jesu loši, odnosno nezadovoljavajući kemijski parametri akvarijske vode. Iz tog razloga veoma je važno ustanoviti točan uzrok pojave gljivica jer se i nakon dugotrajne (obično je potrebno liječiti ribe i do 2 tjedna u kontinuitetu) i uspješne terapije gljivice mogu ponovno vratiti kao uzročnici bolesti. Od drugih simptoma kod uznapredovale bolesti ribe pokazuju znakove letargije, odnosno smire se pri dnu akvarija i nemaju neku želju za hranom.

Dakle, bilo bi dobro da ispitate kemijske parametre vode u Vašem akvariju, posebnu pažnju obratite na amonijak i njegove nusproizvode, U ponudi Pet centra dostupne su testne trakice (Dajana, Sera, Tetra... neki su od proizvođača u ponudi) kojima vrlo brzo možete imati rezultate.  

Vrlo je važno i na pravilan način i redovito mijenjati na tjednoj bazi akvarijsku vodu uz dodavanje odgovarajućeg sredstva koje priprema vodu za život riba uklanjajući štetni klor i teške metale iz vode.

Niste naveli detaljnije informacije o svojem akvariju - o njegovoj litraži, o napučenosti ribicama niti o tome posjedujete li filter pumpu u Vašem akvariju, koja također utječe povoljno na život riba i doprinosi njihovom zdravlju i kvaliteti akvarijske vode.

Moj savjet je, ukoliko su sve ribice u Vašem akvariju oboljele, onda tretirajte i liječite cijeli akvarij, no ukoliko nisu bolje bi bilo bolesne ribe izdvojiti u karantenski akvarij. Nadalje, predlažem da ribicama u akvarijsku vodu dodate Sera Ectopur dodatak za vodu u obliku natrijevih soli, koje oslobađaju kisik u vodi, na taj način poboljšavajući uvjete vode i aeraciju, umanjuju stres i olakšavaju disanje oboljelim ribama, i općenito se kao potporna terapija koristi uz davanje lijekova. Koristite preparat prema uputstvu koje je priloženo uz svako pakiranje. Uz to, kako biste vratili prirodnu otpornost ribama, možete dodati u vodu vitamine koji će ribama osigurati sastojke potrebne za oporavak.

Također, možete probati sa kupkama hipermangana kojeg se razrijeđuje u akvarijskoj vodi dok se ne dobije blago ljubičasta boja otopine. Kalijev-permanganat ili popularno zvan hipermangan izvrsno djeluje kao blagi antiseptik za ribe, inače se koristi u akvaristici kod uvođenja novih ukrasa ili biljaka i riba u starije akvarijske sustave. Obično ga možete nabaviti kao zasićenu otopinu u humanim ljekarnama, a dozira se za dugotrajne kupke u trajanju od 10-20 minuta 1 kap (4-4.5 ml) na 2l vode. Kupke s hipermanganom se mogu učiniti 1 do 2 tjedno.

Ukoliko primjetite nakon par dana tretiranja preparatima da je stanje s ribama identično ili gore, tada preporučam ipak da upotrijebite preparat malahitnog zelenila u obliku Sera Mycopura i striktno se držite uputa. Preparat je, iako lijek, donekle toksičan za ostale organe riba, zato savjetujem da probate sve navedeno prije i njega ostavite ipak kao posljednju opciju pogotovo zato što ste već prije koristili i Bactopur i Furanol.