Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Puno pozdrava i pohvala Pet centru. Imam tigrice i zanima me koji je najučinkovitiji način za pripitovljavanje mojih tigrica. Hvala, Petra

O: Da biste papigu tigricu pripitomili potrebno je utrošiti dosta vremena i mnogo se s njome baviti. Mladu pticu je lakše pripitomiti od starije. Veći uspjeh za pripitomljavanje je ako imate samo jednu papigu tigricu. Najlakše ih je pripitomiti ako ih naučite da "jedu iz ruke" jer se papigica posve nauči na čovjekovu ruku a s time i na čovjeka, a kad je jednom tako, onda možete ustvrditi da papigica tigrica postaje pomalo pitoma.

Ponekad prilikom hranjenja, potrebno je papigici pružiti prst te pokušati da nožicama dođe na prst te je izvaditi iz krletke na kratko (obavezno provjerite da li su Vam prozori i vrata zatvoreni). Za pojedinačnu pripitomljenu pticu krletka ne smije biti stalno mjesto boravka. Krletka je mjesto - prostor u kom će ona redovito naći svježe hrane, vode i pijesak i gdje će prospavati noć ili nekoliko sati preko dana. Takva ptica mora letjeti slobodno u sobi i s njom je potrebno i dalje se baviti.

Ako je papigica starija od dva mjeseca, neki uzgajivači preporučuju da joj se podrežu krila i to dugačka pera koja služe za let, a onda je potrebno u povremenim vremenskim intervalima stavljati ruku u krletku kako bi se ptica i na nju priučila. Stavljanje ruke u krletku mora se provoditi vrlo polako da se ptica ne uplaši i da kod nje ne izazovete strah. Ovakav se način pristupanja ptici mora ponavljati svakog dana nekoliko puta. Kada zapazite da se ptica priučila na ruku i da Vas se više ne boji, onda krenite s daljnjim vježbama. Ispružite kažiprst i polagano ga prinesite ptici pod prsa. Ako ptica odmah sama ne stane na njega, pokušajte laganim guranjem njena tijela unatrag. Ona će u tom slučaju stati na prst jer je ranije naučila da joj ljudska ruka ne želi načiniti nikakvo zlo, tj. stekla je potpuno povjerenje u čovjeka. Kad se nauči stajati na prstu treba je pokušati lakim kretanjem ruke izvaditi iz krletke.

Davanje prsta i vađenje ptice iz krletke potrebno je provoditi nekoliko puta na dan i to svaki put nešto dalje od krletke tako da se ptica postupno nauči na slobodu. Ubrzo nakon toga ptica postane pitoma i podrastu joj podrezana krila pa onda ona poslije toga sama izlazi iz krletke, leti po sobi, ponovo ulazi u krletku... Pripitomljenim papigicama je potrebno pružiti odgovarajuću zabavu ako nisu u paru, jer pate kada ih se ostavi same kod kuće.

OZNAKE: