Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Stranica vam je super. Imam jednog maloga kunića, ali on je vrlo zločest i ne mogu ga pripitomiti. Možete li mi reći kako ga pripitomiti? Hvala unaprijed. Lea i Čupka

O: Kunići su vrlo društvena, umiljata i zaigrana stvorenja. Ipak, najveći dio dana i noći provode u spavanju ili dremuckanju. Najzaigraniji su predvečer i tijekom večeri. Tada im svakako treba omogućiti slobodno kretanje. Vole kada ih se dira i mazi, a ponekad znaju biti vrlo uporni ako nisu dobili svoju dnevnu porciju nježnosti (guranje njuškice pod vašu šaku je najočitiji znak).

Neki kunići mogu biti i agresivni, pa ponekad čak i ugristi. Takvo ponašanje im nije urođeno, nego je rezultat neprimjerenog postupanja prema njima. Da bi se to spriječilo, potrebno je vašeg malog zeca od malih nogu što više držati u rukama ili krilu, iskazivati mu ljubav i nježnost. Najčešće će agresivni biti oni kunići koji najveći dio vremena provode zatvoreni u kavezu i koji su vrlo malo u kontaktu sa ljudima.

Kao i sva druga živa bića i kunići imaju potrebu za komuniciranjem. Ono se naravno, odvija bez riječi. Pažljivo promatrajte njihov govor tijela iz kojeg ćete sve razumijeti. Ako se "otima" dok ga pokušavate uzeti u ruke, to je očiti znak da mu se u tom trenutku to ne sviđa. Pravilan način je taj da ih sa jednom rukom obuhvatite oko donjeg dijela leđa (stražnjica), a sa drugom ispod prsa. Brzo ih podignite i čvrsto prislonite na svoja prsa. To će im dati oslonac, jer postaju nervozni ako im šapice slobodno vise u zraku. Oni se boje visine, tako da će sakrivati glavicu pod vašu ruku dok ih budete nosili.

Prvi preduvjet u postizanju bolje komunikacije s Vašim kunićem je taj da ga naučite da Vam može vjerovati. Nemojte ga podizati protiv njegove volje. Vole kada ih se miluje po leđima, po glavici i obrazima, oko ušiju... Izmislite razne igrice kojima se možete zajedno zabavljati. Ponekad će Vam i on sam pokazati što bi želio raditi. Na taj vam način iskazuju svoju ljubav i privrženost. Kunići mogu biti i prilično tvrdoglavi. Ponekad ih ništa ne može zaustaviti da naprave ono što su naumili. Vlastite želje i prohtjevi su im obično na prvom mjestu.

Kao i sve druge životinje, različiti kunići imaju različit karakter. Neki vole da ih se dira, nosi i gladi, a neki ne. To ne znači da su ovi drugi neprijateljski raspoloženi. Neki će biti razigrani, drugi će više vremena provoditi u dremuckanju i izležavanju. Na pruženu ljubav i pažnju, kunić će jednako uzvratiti. Naravno, najlojalniji su osobi koja im daje hranu, no prijateljstvo će iskazivati i ostalim ukućanima, a ponekad i strancima. Da biste stekli njihovo povjerenje, izlazite u susret njihovim potrebama, budite strpljivi i nježni cijelo vrijeme. Neki kunići jednostavno se boje ljudi. Ako ćete ga stalno uzimati u ruke protiv njegove volje, s vremenom će Vas početi izbjegavati jer će na taj način izbjeći uzimanje i podizanje koje im se na sviđa.

Kunić je prilično lukava i inteligentna životinja, pa treba paziti da ga previše ne razmazite, jer će on tu situaciju znati iskoristiti u svoju korist, pa čak može postati i bahat. Ovo je jedna od rijetkih mana kunića, u svemu ostalome je zahvalan ljubimac: izrazito je društven, blage naravi, skromnih potreba i uredan.